Καρυά

Καρυά

Ορεινό παραδοσιακό κεφαλοχώρι με υπέροχο κλίμα  που διατηρεί έντονα το παραδοσιακό του στοιχείο. Η Καρυά, 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας στα βόρεια του νησιού, χαρακτηρίζεται από παράδοση και καταπράσινο τοπίο.

Θεόρατα πλατάνια, καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές, υπέροχα καλντερίμια και χαμογελαστοί άνθρωποι θα σας υποδεχτούν στην Καρυά, το δροσόλουστο κεφαλοχώρι της Λευκάδας που βρίσκεται στους πνιγμένους στη βλάστηση πρόποδες του βουνού της Ελάτης.

Οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου, οι μεγαλύτερες μάλιστα σε ηλικία γυναίκες του χωριού κυκλοφορούν με την τοπική φορεσιά. Η Καρυά φημίζεται για τα κεντήματα και τα υφαντά της, καθώς και την ιδιαίτερη καρσιάνικη βελονιά, ενώ το 1912 ιδρύθηκε στο χωριό Σχολή Κεντημάτων.

Η καρδιά του χωριού χτυπά στα καφενεδάκια της πλατείας, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα ξαποστάσετε κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια, ενώ το χειμώνα διπλά στο τζάκι θα απολαύσετε α πεντανόστιμα λαθύρια που καλλιεργούνται στον κάμπο της Καρυάς.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, στο Λιβάδι, τέσσερα χιλιόμετρα από την Καρυά.

Στις 11 Αυγούστου κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού λευκαδίτικου γάμου. Από την Καρυά θα κάνετε μικρές εξορμήσεις στα χωριά της κοινότητας των Σφακιωτών, όπως  Ασπρογερακάτα, Πρεμεντινό, Λαζαράτα, Πηγαδησιάνους και Σπανοχώρι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2645 360500           (+30) 2645 029370          (+30) 2645 020350                (+30) 2645 360216

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP