Καρυά

Καρυά

Ορεινό παραδοσιακό κεφαλοχώρι. Οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου, οι μεγαλύτερες μάλιστα σε ηλικία γυναίκες του χωριού κυκλοφορούν με την τοπική φορεσιά. Η Καρυά φημίζεται για τα κεντήματα και τα υφαντά της, καθώς και την ιδιαίτερη καρυσιάνικη βελονιά. Το 1912 ιδρύθηκε στο χωριό Σχολή Κεντημάτων.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, στο Λιβάδι, 4 χλμ. από την Καρυά. Στις 11 Αυγούστου κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού λευκαδίτικου γάμου. Από την Καρυά θα κάνετε μικρές εξορμήσεις στα χωριά της κοινότητας των Σφακιωτών: Ασπρογερακάτα, Πρεμεντινό, Λαζαράτα, Πηγαδησιάνους και Σπανοχώρι.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα καμπαναριά 150 ετών περίπου, φτιαγμένα από ντόπιους τεχνίτες με λευκαδίτικη πέτρα. Στην περιοχή του Κάβαλλου, βρίσκεται το όμορφο Φαράγγι της Μέλισσας με τους παλιούς νερόμυλους μέσα στα πλατάνια. Γύρω από τις πανέμορφες πλακόστρωτες πλατείες των οικισμών υπάρχουν φιλόξενα καταλύματα, ψησταριές και καφενεία.

Επισκεφθείτε επίσης, το χωριό Εγκλουβή όπου καλλιεργούνται με παραδοσιακές μεθόδους οι πολύ νόστιμες φακές. Στο οροπέδιο της Εγκλουβής και σε υψόμετρο 950 μ. υπάρχουν τα λείψανα μεγάλου πύργου Προρωμαϊκών χρόνων. Σύμφωνα με την παράδοση, από τον πύργο αυτό ρίχτηκε και σκοτώθηκε ο Επίσκοπος Δονάτος κατά τη διάρκεια του διωγμού των Χριστιανών. Στην εκκλησία του Αγίου Δονάτου, στις 6 και στις 7 Αυγούστου, γίνεται μεγάλο διήμερο πανηγύρι. Η τοποθεσία είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP