Λευκάδα

Λευκάδα

Η πρωτεύουσα του νησιού χωρίζεται από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας μέσω ενός τεχνητού καναλιού και συνδέεται με δύο γέφυρες. Η μία είναι κινητή, 25 μ., πάνω από τη διώρυγα, ενώ η άλλη είναι πολύ μεγαλύτερη και περνάει από τη λιμνοθάλασσα με τα ιχθυοτροφεία. Περπατήστε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, με τα πεζοδρόμια με τις καμάρες, τα παραδοσιακά σπίτια με τις ξύλινες προσθήκες και τις παλιές εκκλησίες και δείτε το σπίτι όπου έζησε ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, Λευκάδιος Χερν. Ξεκουραστείτε στο πάρκο Μποσκέτο, όπου βρίσκονται προτομές ποιητών και μεγάλων ανδρών της Λευκάδος. Ένας μακρύς δρόμος παράλληλα με τη θάλασσα καταλήγει στο φάρο με τη μικρή πλατεία με τα καφενεδάκια.

Επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Λευκάδας, όπου σώζονται λείψανα του θεάτρου και του τείχους και τις εκκλησίες της εποχής της Ενετοκρατίας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Δημητρίου, του Χριστού Παντοκράτορα όπου είναι θαμμένος ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και του Αϊ-Γιάννη του Αντζούση, λαξευμένη σε βράχο από τους Αγαρηνούς, όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος.

Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο με πλούσια συλλογή ευρημάτων από τις ανασκαφές στο νησί, το Λαογραφικό Μουσείο του Oμίλου “Ορφεύς” όπου αναπαριστάται πιστά το παλιό λευκαδίτικο σπίτι, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, με παλαιά χειρόγραφα και βιβλία και τη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδίτικη Βιβλιοθήκη, με αποκλειστική συλλογή βιβλίων και εντύπων σχετικά με το νησί. Για κολύμπι μέσα στην πόλη θα πάτε στη δημοτική παραλία Γύρα με τους παλιούς ανεμόμυλους, κοντά στο Κάστρο. Ο δρόμος προχωρά κυκλικά γύρω της και καταλήγει στην αμμόγλωσσα, μια λευκή ζώνη άμμου που εισχωρεί στη θάλασσα. Προς τα νότια της πόλης βρίσκεται η πεντακάθαρη παραλία του Αγίου Ιωάννη: λευκή άμμος, δροσερά νερά και το γραφικό εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Αντζούζη κάτω από τα πεύκα συνθέτουν τη γραφική εικόνα. Απολαύστε το θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα στα Διβάρια, και από το κάστρο της Αγίας Μαύρας και επισκεφθείτε το χωριό Καλλιγόνι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Νηρίκου. Στην πόλη υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στη Σπασμένη Βρύση λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ.

Όσο για νυχτερινή ζωή υπάρχουν πολλές επιλογές. Μη χάσετε τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου, στο Φρούριο Αγίας Μαύρας.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP