Λευκάδα

Λευκάδα

Πρωτεύουσα και λιμάνι ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο πολεοδομικό ιστό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Η Χώρα της Λευκάδας κατακλύζεται από όμορφα σοκάκια, μικρές πλατείες, παραδοσιακά σπίτια, περίτεχνα καμπαναριά και πλακόστρωτοι πεζοδρόμοι συνθέτουν τον χαρακτήρα της πόλης.

Η πόλη της Λευκάδας είναι ο πρώτος σταθμός σας με το που μπείτε στο νησί οδικώς, καθώς χωρίζεται από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας μέσω ενός τεχνητού καναλιού και συνδέεται με δύο γέφυρες. Η μία είναι κινητή, 25 μ., πάνω από τη διώρυγα, ενώ η άλλη είναι πολύ μεγαλύτερη και περνάει από τη λιμνοθάλασσα με τα ιχθυοτροφεία.

Περπατήστε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, με τα πεζοδρόμια με τις καμάρες, τα παραδοσιακά σπίτια με τις ξύλινες προσθήκες και τις παλιές εκκλησίες και δείτε το σπίτι όπου έζησε ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, Λευ κάδιος Χερν. Ξεκουραστείτε στο πάρκο Μποσκέτο, όπου βρίσκονται προτομές ποιητών και μεγάλων ανδρών της Λευκάδος. Ένας μακρύς δρόμος παράλληλα με τη θάλασσα καταλήγει στο φάρο με τη μικρή πλατεία με τα καφενεδάκια.

Επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Λευκάδας, όπου σώζονται λείψανα του θεάτρου και του τείχους και τις εκκλησίες της εποχής της Ενετοκρατίας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Δημητρίου, του Χριστού Παντοκράτορα όπου είναι θαμμένος ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και του Αϊ-Γιάννη του Αντζούση, λαξευμένη σε βράχο από τους Αγαρηνούς, όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος.

Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο με πλούσια συλλογή ευρημάτων από τις ανασκαφές στο νησί, το Λαογραφικό Μουσείο του Oμίλου “Ορφεύς” όπου αναπαρίσταται πιστά το παλιό λευκαδίτικο σπίτι, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, με παλαιά χειρόγραφα και βιβλία και τη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδίτικη Βιβλιοθήκη, με αποκλειστική συλλογή βιβλίων και εντύπων σχετικά με το νησί.

Για κολύμπι μέσα στην πόλη θα πάτε στη δημοτική παραλία Γύρα με τους παλιούς ανεμόμυλους, κοντά στο Κάστρο. Ο δρόμος προχωρά κυκλικά γύρω της και καταλήγει στην αμμόγλωσσα, μια λευκή ζώνη άμμου που εισχωρεί στη θάλασσα.

Προς τα νότια της πόλης βρίσκεται η πεντακάθαρη παραλία του Αγίου Ιωάννη με τη λευκή άμμο, τα δροσερά νερά και το γραφικό εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Αντζούζη κάτω από τα πεύκα συνθέτουν τη γραφική εικόνα.

Απολαύστε το θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα στα Διβάρια, αλλά και από το κάστρο της Αγίας Μαύρας, ενώ επισκεφθείτε το χωριό Καλλιγόνι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Νηρίκου. Στην πόλη υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στη Σπασμένη Βρύση λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ.

 

Όσο για νυχτερινή ζωή υπάρχουν πολλές επιλογές. Μη χάσετε τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου, στο Φρούριο Αγίας Μαύρας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2645 360500           (+30) 2645 029370          (+30) 2645 020350                (+30) 2645 360216

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP