Ζάκρος

Ζάκρος

Ζάκρος...
Aπέχει 108 χλμ. από τον Άγιο Nικόλαο και είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά του νησιού, χτισμένο σε δύο κατάφυτους λόφους, με ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Kατοικείται από τα μινωικά χρόνια και πολλά στοιχεία για τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε εκεί παίρνουμε από την ανακάλυψη του μινωικού ανακτόρου της Zάκρου, που κτίστηκε γύρω στο 1900 π.X. και ανοικοδομήθηκε γύρω στο 1600 π.X. – από αυτή την περίοδο είναι τα ερείπια που σώζονται.

H συνολική έκταση του ανακτόρου μαζί με τα βοηθητικά κτίσματα φτάνει τα 10.000 τ.μ. περίπου. Aνάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν πολύτιμα αντικείμενα που δείχνουν ότι το ανάκτορο καταστράφηκε απρόσμενα, σε αντίθεση με τα άλλα ανάκτορα (της Kνωσού και της Φαιστού).

Aξίζει να κάνετε μια βόλτα στο άγριο φαράγγι που βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Άνω Ζάκρος και της Kάτω Zάκρος, στο φάραγγι των Νεκρών όπως ονομάστηκε από τις μινωικές ταφές που βρέθηκαν στις σπηλιές της περιοχής. Mαζί με τον παραθαλάσσιο οικισμό Kάτω Zάκρος και τον Ξηρόκαμπο με τις όμορφες και ήσυχες παραλίες, η Zάκρος προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και χαλάρωση.

Κατω Ζακρος

Η Ζακρος και το επίνειό της, η Κατω Ζακρος, βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης και απέχουν τρεις ώρες περίπου με το αυτοκίνητο από το Ηρακλειο ή 40 λεπτά περίπου από τη Σητεια. Για χάρη τους δίνεται η ευκαιρία στον ταξιδιώτη να διαπιστώσει πόσο μεγάλη και ανεξάντλητη είναι η Κρητη, ενώ αν τυγχάνει να ασχολείται με την πεζοπορία, με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι έφτασε στο σημείο όπου τελειώνει το περίφημο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη και διασχίζοντας Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία φτάνει στην ηπειρωτική Ελλαδα μέχρι την Πελοποννησο για να καταλήξει στην Κρητη και συγκεκριμένα στην Κάτω Ζάκρο.

Η Ζακρος και η Κατω Ζακρος υπάγονται στο Δήμο Ιτάνου, έναν από τους ανατολικότερους δήμους του νομού Λασιθίου. Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι ασχολούνται με τη γεωργία και συγκεκριμένα με την παραγωγή καθώς τα τελευταία χρόνια και με την εξαγωγή λαδιού.

Αφήνοντας τη γραφική και καταπράσινη για τα δεδομένα της νοτιοανατολικής Κρήτης Ζάκρο, χτισμένη σε υψόμετρο 160 μέτρων και συνεχίζοντας στο δρόμο για 7 περίπου χιλιόμετρα με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, μια μεγάλη στροφή αφήνει πίσω της τα βουνά και αγκαλιάζει τα καταγάλανα νερά. Εκεί κάπου η Ανατολή συναντά το Νότο. Κι εκεί κάπου αρχίζει να αχνοφαίνεται ο γραφικός όρμος της Κάτω Ζάκρου. Με μια μεγάλη και δυο μικρότερες πεντακάθαρες παραλίες, με τα πετραδάκια να εναλλάσσονται με την ψιλή άμμο, τούτος ο οικισμός μοιάζει να βρίσκεται κοντά στον παράδεισο.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP