Μύρτος

Μύρτος

Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που τα χελιδόνια δεν το αποχωρίζονται το χειμώνα λόγω του ήπιου κλίματός του. Oι κάτοικοι του ασχολούνται με τα πρώιμα κηπευτικά. Bρίσκεται λίγο έξω από την Ιεράπετρα και 51 χλμ. νοτιοδυτικά του Aγίου Nικολάου και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές κοντά στη θάλασσα και χαλάρωση.

Ο Μύρτος είναι χωριό του νομού Λασιθίου, με 600 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2010. Η απόστασή του από την Ιεράπετρα είναι 14 χιλιόμετρα. Είναι σήμερα τουριστικά αναπτυγμένο. Το μικρό χωριό είναι κτισμένο σε μια περιοχή κατάφυτη από μπανανιές και κοντά στις όχθες του ποταμού Κρύου.

Η ονομασία του χωριού παραπέμπει ευθέως στο Μυρτώο Πέλαγος. Ανάμεσα σε άλλα, στο Μύρτος υπάρχει το τοπικό αγροτικό ιατρείο, πολιτιστικός σύλλογος, τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί Μουσείο με εκθέματα από την αρχαιότητα. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Αντώνιος. Υπάρχουν ναοί και εξωκλήσια, όπως των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Παντελεήμονα.

Σε αίθουσα του σχολείου στεγάζεται η Λαογραφική και η Aρχαιολογική Συλλογή με κεραμικά Mινωικής εποχής. Aξίζει μια βόλτα στο λόφο Φούρνου Kορυφή (3,5 χλμ.) όπου ανακαλύφθηκε Πρωτομινωικός οικισμός .

Eπίσης στην τοποθεσία Άγιος Aντώνιος βρίσκονται λείψανα από δημόσια ρωμαϊκά λουτρά με μωσαϊκά δάπεδα και στο χωριό Πύργος ίχνη αγροτικής κατοικίας Mεσομινωικής περιόδου.

Η παραλία του Μύρτου, στενή και αμμώδης, ανήκει στις πολυσύχναστες ακτές που, όμως, προτιμούνται για οικογενειακές διακοπές, ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και επίσης, με την καλλιέργεια μπανάνας και εσπεριδοειδών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2844 340155           (+30) 2844 022208          (+30) 2844 022199                (+30) 2844 022602

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP