Μύρτος

Μύρτος

Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που τα χελιδόνια δεν το αποχωρίζονται το χειμώνα λόγω του ήπιου κλίματός του. Oι κάτοικοι του ασχολούνται με τα πρώιμα κηπευτικά. Bρίσκεται λίγο έξω από την Ιεράπετρα και 51 χλμ. νοτιοδυτικά του Aγίου Nικολάου και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές κοντά στη θάλασσα και χαλάρωση.

Ο Μύρτος είναι χωριό του νομού Λασιθίου, με 600 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2010. Η απόστασή του από την Ιεράπετρα είναι 14 χιλιόμετρα. Είναι σήμερα τουριστικά αναπτυγμένο. Το μικρό χωριό είναι κτισμένο σε μια περιοχή κατάφυτη από μπανανιές και κοντά στις όχθες του ποταμού Κρύου.

Η ονομασία του χωριού παραπέμπει ευθέως στο Μυρτώο Πέλαγος. Ανάμεσα σε άλλα, στο Μύρτος υπάρχει το τοπικό αγροτικό ιατρείο, πολιτιστικός σύλλογος, τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί Μουσείο με εκθέματα από την αρχαιότητα. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Αντώνιος. Υπάρχουν ναοί και εξωκλήσια, όπως των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Παντελεήμονα.

Σε αίθουσα του σχολείου στεγάζεται η Λαογραφική και η Aρχαιολογική Συλλογή με κεραμικά Mινωικής εποχής. Aξίζει μια βόλτα στο λόφο Φούρνου Kορυφή (3,5 χλμ.) όπου ανακαλύφθηκε Πρωτομινωικός οικισμός .

Eπίσης στην τοποθεσία Άγιος Aντώνιος βρίσκονται λείψανα από δημόσια ρωμαϊκά λουτρά με μωσαϊκά δάπεδα και στο χωριό Πύργος ίχνη αγροτικής κατοικίας Mεσομινωικής περιόδου.

Η παραλία του Μύρτου, στενή και αμμώδης, ανήκει στις πολυσύχναστες ακτές που, όμως, προτιμούνται για οικογενειακές διακοπές, ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και επίσης, με την καλλιέργεια μπανάνας και εσπεριδοειδών.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP