Μακρύς Γιαλός

Μακρύς Γιαλός

Παραθεριστικό κέντρο της νότιας Kρήτης με πεντακάθαρη θάλασσα και πανέμορφη αλλά γεμάτη από κόσμο αμμουδιά. Aν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας πιο ήσυχα προτιμήστε τις παραλίες Διασκάρι και της Λαγκάδας. Bρίσκεται 27 χλμ. ανατολικά της Iεράπετρας και 63 νοτιοανατολικά του Aγίου Nικολάου. Eνδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζει το μοναστήρι του Aγίου Iωάννη και τα ερείπια μινωικής έπαυλης.

Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Νομό Λασιθίου και συνορεύει βόρεια με τον Δήμο Σητείας, ανατολικά με τον Δήμο Λεύκης, νότια με το Λιβυκό Πέλαγος και δυτικά με τον Δήμο Ιεράπετρας.

Ο πληθυσμός του Δήμου, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 4. 204 κάτοικοι. Η έκτασή του ανέρχεται σε 159.229 στρέμματα. Η έδρα του Δήμου είναι ο οικισμός Κουτσουρά του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυροχωρίου. Πρόκειται για ένα Καποδιστριακό Δήμο που συγκροτήθηκε βάση του Ν 2539/1997 (ΦΕΚ 244/4-12-1997) "Συγκρότηση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης" με συνένωση των κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου, Πευκών, Λιθινών, Περβολακίων, Χρυσοπηγής, Σταυροχωρίου, Σχινοκαψάλων, Ορεινού.

Το 70% της συνολικής του έκτασης είναι ορεινό, ενώ το 30% είναι παραθαλάσσιο. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα στο τόπο παράγεται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και πολλά ακόμα αγροτικά προϊόντα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ παράλληλα ο Δήμος Μακρύ Γιαλού αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού αποτελείται από καταγάλαζες θάλασσας και χρυσαφένιες αμμουδιές.

Αποτελείται από οχτώ Δημοτικά Διαμερίσματα

-Σταυροχωρίου
-Αγίου Στεφάνου
-Λιθινών
-Ορεινού
-Περιβολακίων
-Πευκών
-Σχινοκαψάλων
-Χρυσοπηγής

Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην περιοχή υπήρχε ένας μεγάλος Δήμος που είχε έδρα τη Ρουκάκα και έφερε το όνομα Δήμος Ρουκάκας, ο οποίος περιλάμβανε εννέα χωριά.


ADVERTISEMENT

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT
TOP