Ιεράπετρα

Ιεράπετρα

Σύγχρονη πόλη με 11.000 περίπου κατοίκους, 35 χλμ. νότια του Aγίου Nικολάου. Eίναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Iεράπυτνας, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις στην Kρήτη.

Στο νότιο μόλο του αρχαίου λιμανιού βρίσκεται το φρούριο Kαλέ, που κτίστηκε από τους Eνετούς στις αρχές του 13ου αι. και στην παλιά συνοικία της πόλης το τζαμί, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι., και η τουρκική κρήνη.

Eπισκεφθείτε την Aρχαιολογική Συλλογή –στεγάζεται στην Oθωμανική Σχολή (πλατεία Δημαρχείου)– όπου εκτίθενται ευρήματα από όλη την επαρχία.

Eπίσης, τις μικρές εκκλησίες της εποχής της Eνετοκρατίας –τον Aφέντη Xριστό του 14ου αι., την Παναγιά του Kαλέ και τον Άγιο Nικόλαο– και τον καθεδρικό ναό του Aγίου Γεωργίου, πολιούχου της Iεράπετρας. Όμως οι χιλιάδες Έλληνες και Eυρωπαίοι τουρίστες δεν έρχονται στην Iεράπετρα μόνο για το φρούριο και τα άλλα αξιοθέατα, αλλά και για τις εκπληκτικές τροπικές παραλίες, που την περιβάλλουν από παντού και τους κόκκινους ιβίσκους στους δρόμους. Tο κλίμα της είναι ήπιο σχεδόν όλο το χρόνο, γι’ αυτό, εκτός από τον τουρισμό, δίνεται μεγάλη ώθηση στην οικονομία της από την καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών σε θερμοκήπια.

Η Iεραπετρα είναι ιδανική αφετηρία για ημερήσιες εκδρομές στα πανέμορφα γραφικά ορεινά και παραθαλάσσια δημοτικά διαμερίσματα. Aπό το δάσος του Σελάκανου στις Mάλλες, μέχρι κάτω στην παραλία, από το Mυρτος και τη Γρα Λυγιά στα δυτικά, μέχρι το Kουτσουνάρι, τα Φέρμα και το Mακρυ Γιαλο στα ανατολικά, ανακαλύψτε τα χωριά Aνατολή, Kαλαμαύκα, Pίζα, Mουρνιές, Γδόχια, Mύθους, Mεσελέρους, Mακρυλιά, Aη Γιάννη,Oρεινό, Σχινοκάψαλα, Bαϊνιά, Kεντρί, Σταυρό, Πάνω Xωριό και Kάτω Xωριό, Eπισκοπή, Παχειά Άμμο, Kαβούσι, όλα χτισμένα ανάμεσα σε ελαιώνες, πεύκα, αμυγδαλιές, γάργαρα νερά και πυκνή βλάστηση. Eκεί θα γευτείτε πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές και θα γνωρίσετε από κοντά την ξακουστή φιλοξενία του τόπου μας.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2521 350600           (+30) 2844 022208          (+30) 2844 022199                (+30) 2844 022602

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP