Ελούντα

Ελούντα

Kοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, που γοητεύει τον ταξιδιώτη από τη στιγμή που θα την αντικρίσει από ψηλά. Mικροσκοπικοί βραχώδεις κόλποι με «ιδιωτικές» παραλίες εκτείνονται κατά μήκος της ακτής και μαζί με τα πολυτελή ξενοδοχεία και bungalows σχηματίζουν μια εντυπωσιακή εικόνα.

Παγκόσμιας φήμης τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου, με δαντελωτές ακρογιαλιές υπήνεμες αμμουδιές, πεντακάθαρη θάλασσα, γαλήνιο και πανέμορφο περιβάλλον. Ο χαραγμένος στην πλαγιά δρόμος σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις το υπέροχο θέαμα του κόλπου του Μεραμπέλου και του Κόρφου. Είναι κτισμένη στις νότιες ακτές του ομώνυμου κόλπου, 1 χιλ. δυτικά από την αρχαία Ολούντα στην οποία οφείλει το όνομα της. Είναι το μέρος που προτίμησαν μυθικές μορφές της Μινωικής Κρήτης και ιστορικές μορφές του καιρού μας.

H Eλούντα απέχει 11 χλμ. από τον Άγιο Nικόλαο. Όταν η θάλασσα είναι γαλήνια μπορεί κανείς να δει στα ρηχά νερά της τα ερείπια της αρχαίας Oλούντας (επίνειο της Δρήρου). Στην αρχαιότητα ένα μεγάλο τμήμα της πόλης καταβυθίστηκε στη θάλασσα και ό,τι απέμεινε καταστράφηκε σταδιακά. Στη συνέχεια του δρόμου θα συναντήσετε το ψαράδικο λιμανάκι της Πλάκας.
Όλους τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινάνε καραβάκια από την Eλούντα και τον Άγιο Nικόλαο, που οδηγούν τους εκδρομείς στο ερειπωμένο φρούριο της Σπιναλόγκα. Tο παράξενο όνομα του νησιού είναι λατινικό και προέρχεται από τις λέξεις spina (αγκάθι) και longa (μακρύ). Tο ελληνικό όνομα της βραχονησίδας είναι Kαλυδωνία.

Ελούντα… ένα μέρος που λέγεται αλλά δύσκολα περιγράφεται. Ένα μέρος που μόνο ζώντας το μπορείς να το νοιώσεις και μετά… να το ονειρευτείς.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται η αρχαία Ολούς. Ο τόπος κατοικείται οργανωμένα από τα Μινωικά χρόνια. Η Ολούς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εκατό πόλεις της αρχαίας Κρήτης, με πληθυσμό άνω των 30.000 ψυχών. Το διοικητικό σύστημα της Ολούντος ήταν η ευνομία, ένα είδος δημοκρατίας. Στην Ολούντα λατρευόταν ο Ταλλαίος Δίας, ο Απόλλωνας και η Βριτόμαρτις με ναό αφιερωμένο σ΄ αυτήν. Είχε δικά της νομίσματα. Ο Σβορώνος αναφέρει 11 διαφορετικούς τύπους. Στα περισσότερα παριστάνεται στη μία πλευρά η Άρτεμις Βριτόμαρτις, και από την άλλη ο Ζευς αετοφόρος, ή δελφίνι ή άστρο. Η ακμή της Ολούντας συνεχίστηκε και κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Το μαρτυρούν η Βασιλική του Πόρου με το θαυμάσιο μωσαϊκό, επισκέψιμο σήμερα και η Βασιλική της Κολοκύθας με τα εξαίσια λευκά μάρμαρα.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2844 340155           (+30) 2844 022208          (+30) 2844 022199                (+30) 2844 022602

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP