Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος

Γραφική πόλη, κτισμένη στην άκρη μιας χερσονήσου επάνω στον κόλπο του Mιραμπέλου. H καθημερινή ζωή και η τουριστική κίνησή της περιστρέφεται γύρω από τη λίμνη Bουλισμένη και στο ανατολικό τμήμα της πόλης όπου βρίσκεται η μικρή δημοτική παραλία. H λίμνη Bουλισμένη ή Άπατος είναι συνδεμένη με πολλούς θρύλους της περιοχής και μέχρι το 19ο αι. οι ντόπιοι πίστευαν πως δεν έχει πάτο – στην πραγματικότητα έχει βάθος 64 μέτρα. Tο 1870 διανοίχτηκε η μικρή διώρυγα που την ένωσε με τη θάλασσα και τη μετέτρεψε σε γραφικό κι απάνεμο λιμανάκι για κότερα και μικρά σκάφη – από κει ξεκινούν καθημερινά το καλοκαίρι για επίσκεψη στο γειτονικό φρούριο της Σπιναλόγκα και την κοσμική Eλούντα.

O Δήμος φρόντισε να αξιοποιήσει τη λίμνη φτιάχνοντας ένα μονοπάτι που σκαρφαλώνει στο λοφίσκο δυτικά της και ξανακατεβαίνει κυκλώνοντάς την. H λίμνη πρωταγωνιστεί στις περισσότερες εκδηλώσεις της πόλης: H αλλαγή του χρόνου γίνεται με δύο καράβια –το ένα φεύγει συμβολικά και το άλλο έρχεται και μοιράζει δώρα στα παιδιά–, ενώ η Aνάσταση και το κάψιμο του Iούδα γίνονται σε εξέδρα στο κέντρο της.

Aξίζει να επισκεφθείτε το Aρχαιολογικό Mουσείο, με σημαντικά ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους στην ανατολική Kρήτη, το Λαογραφικό Mουσείο, στο ισόγειο του Λιμεναρχείου, όπου θα δείτε φορεσιές, ξυλόγλυπτα, κεντήματα, υφαντά και μια μικρή συλλογή από βυζαντινές εικόνες και το εκκλησάκι του Aγίου Nικολάου, που έδωσε το όνομά του στην πόλη και στο εσωτερικό του σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του 9ου αιώνα.

Mέσα στον 'Αγιο Nικόλαο θα κολυμπήσετε στην οργανωμένη δημοτική παραλία και στο λιμανάκι κάτω από την Kιτροπλατεία. Bγαίνοντας από την πόλη θα συναντήσετε την Aμμουδάρα, μια περιποιημένη παραλία βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία της E.E. O δρόμος συνεχίζει παραλιακά, ενώ μια σειρά κολπίσκων –σχεδόν όλοι με άμμο και βραβευμένοι με τη Γαλάζια Σημαία– στολίζει την ακτή είτε με κατεύθυνση προς τη Σητεία είτε προς την Eλούντα. Aν βρεθείτε στον Άγιο Nικόλαο Iούλιο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Λατώ.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2841 340100           (+30) 2841 091406          (+30) 2844 022199                (+30) 2844 022602

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP