Τσαριτσάνη

Τσαριτσάνη

Ένα από τις ιστορικότερα χωριά στον Ελλαδικό χώρο, γεμάτο ομορφιές, παράδοση και λεβεντιά, αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το χωριό Τσαριτσάνη -με 2.500 κατοίκους- είναι χτισμένο στις παρυφές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 320 μέτρων και απέχει 35 χιλιόμετρα από την Λάρισα και επτά χιλιόμετρα από την Ελασσόνα.

Όσον αφορά το όνομα του χωριού εικάζεται ότι δόθηκε προς τιμήν της συζύγου κάποιου σλάβου στρατηγού, που τη λέγανε Τσαρίτσα, η οποία απεβίωσε και ετάφη στο χωριό ή ότι έχει να κάνει με τη στρατηγική της θέση -καθώς σε τρεις πλευρές από βουνά, τριγύρω δάση και άφθονα νερά-, και οι Σλάβοι, που την είχαν έδρα στρατιωτικών δυνάμεων, την ονόμασαν Τσαρ- τζαν, δηλαδή πόλη Τσάρων - Βασιλική πόλη. Μετά την κατάκτηση από τους Τούρκους, το όνομα άλλαξε σε "Καλίσαλη", δηλαδή, πόλη των εκκλησιών.

Στην Τσαριτσάνη μπορείτε να θαυμάσετε του ναούς της, όπως τον πρώην μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, το ναό των Αγίων Ταξιαρχών, το ναό των Αγίων Αναργύρων, καθώς και τον Ναό του Αγίου Νικολάου με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες.

Επισκεφθείτε την Οικονόμειο Σχολή, το μοναδικό πρότυπο γυμνάσιο του κράτους στην επαρχία Ελασσόνας ως το 1943, θαυμάστε τα αρχοντικά κτίρια, αλλά και τους επιβλητικούς πύργους της, που λειτούργησαν ως ασπίδα στις επιθέσεις των Τουρκαλβανών σε κεντρικά σημεία του χωριού.

Απολαύστε τον καφέ, το ποτό ή το τσίπουρο, αλλά και τους υπέροχους μεζέδες, στα ουζερί και στις ψησταριές του χωριού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2493 350200           (+30) 2493 022302          (+30) 2493 025333                (+30) 2493 022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP