Τύρναβος

Τύρναβος

Παραδοσιακά σπίτια, φιλοξενία και εκλεκτά προϊόντα είναι μόνο ένα μέρος από αυτά που χαρίζει ο Τύρναβος σε αυτόν που θα τον δει από κοντά. Η πόλη ιδρύθηκε τον 12 αιώνα, κοντά στον ποταμό Τιταρήσιο και η ονομασία της προέρχεται από την λέξη «τούρνα» που σημαίνει λαυράκι του ποταμού.

Σήμερα ο Τύρναβος αποτελεί μια ιδιαίτερα γραφική πόλη με αρκετά παραδοσιακά σπίτια, τη γέφυρα του Τιταρησίου, τις εκκλησίες του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Παρασκευής και ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας της Φανερωμένης. Επίσης 3 χλμ. έξω από την Αργυρούπολη βρίσκονται οι μοναδικοί υδροβιότοποι του νομού όπως η λίμνη Μάτι Τυρνάβου και ο Πηνειός.

Δυναμική και κατά βάση γεωργική πόλη ο Τύρναβος παράγει εκλεκτά σταφύλια, ροδάκινα και αχλάδια ενώ είναι γνωστός στο πανελλήνιο για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά και τσίπουρο που παράγει.

Ωστόσο, εκείνο που εντυπωσιάζει και συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα το επισκεπτών είναι το Καρναβάλι του Τυρνάβου, το οποίο κορυφώνεται με το «Μπουράνι» της Καθαράς Δευτέρας, μια εκδήλωση με έντονα παγανιστικές και διονυσιακές καταβολές. Το «Μπουράνι» είναι μια αλάδωτη χορτόσουπα που μαγειρεύεται σε καζάνια που στήνονται στο αλσύλιο του Προφήτη Ηλία και προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες ενώ παρέες ανδρών κρατώντας πήλινους φαλλούς απαγγέλουν σκωπτικούς στίχους.

Για δεκαετίες το επίκεντρο του εμπορικού ενδιαφέροντος της περιοχής και όχι μόνο, αποτελούσε το «Κουμ-Παζάρ» του Τυρνάβου, το οποίο έχει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία. Από 5 έως και 11 Μαΐου κάθε χρόνο η εμποροπανήγυρη συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών στην οποία συμμετέχουν πάνω από 250 μικροπωλητές και έμποροι. Παράλληλα. οι χαλβαδοποιοί της πόλης προσφέρουν τον υπέροχο χαλβά Τυρνάβου, ενώ η τσίκνα από τις ψησταριές παρασέρνει και τους πιο διστακτικούς.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP