Παραδοσιακά σπίτια, φιλοξενία και εκλεκτά προϊόντα. Ο Τύρναβος είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του νομού, χτισμένη κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού Τιταρήσιου (Ξηριάς), και συνδέει τις πεδιάδες της Λάρισας με την Ελασσόνα.
Η πόλη ιδρύθηκε τον 12 αιώνα, κοντά στον ποταμό Τιταρήσιο και η ονομασία της προέρχεται από την λέξη «τούρνα» που σημαίνει λαυράκι του ποταμού.
Ο Τύρναβος ήταν από τα πολύ παλιά χρόνια αναπτυγμένη και πολυπληθής περιοχή. Στοιχεία ύπαρξης κατοίκησης στη θέση της σημερινής πόλης υπάρχουν από την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Κατά τον 14ο αιώνα πιθανόν ο οικισμός αυτός να συρρικνώθηκε πολύ ή και να εγκαταλείφθηκε για ένα διάστημα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιδρομών Σέρβων, Αλβανών, Καταλανών και Τούρκων, που σταμάτησαν το 1423 με την οριστική κατάκτηση της Θεσσαλίας από τον Τούρκο στρατηγό Τουραχάν. Ο Τουραχάν επανίδρυσε την πόλη και εγκαταστάθηκε για μεγάλο διάστημα στην περιοχή, που του παραχώρησε ως δώρο ο Σουλτάνος.
Κουβαλώντας μια παράδοση και ιστορία με βαθιές ρίζες, η πόλη έφτασε στο απόγειό της τον 18ο αιώνα, χάρη τόσο στην άνθηση της κατασκευής της κόκκινης βαφής για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, όσο στην παραγωγή μεταξιού και στους «αλατζάδες» -υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ναυτικών ρούχων.
Σήμερα ο Τύρναβος αποτελεί μια ιδιαίτερα γραφική πόλη με αρκετά παραδοσιακά σπίτια, τη γέφυρα του Τιταρησίου, τις εκκλησίες του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Παρασκευής και ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας της Φανερωμένης. Επίσης τρία χιλιόμετρα έξω από την Αργυρούπολη βρίσκονται οι μοναδικοί υδροβιότοποι του νομού, όπως η λίμνη Μάτι Τυρνάβου και ο Πηνειός.
Ο Τύρναβος αποτελεί μια δυναμική γεωργική πόλη, γνωστή σε όλη την χώρα για τα κρασιά υψηλής ποιότητας και το γευστικότατο τσίπουρο. Αρχές του Φθινοπώρου αρχίζει ο τρύγος των σταφυλιών στα αμπέλια και μια παραδοσιακή διαδικασία ξεκινά με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων. Η εποχή της ζύμωσης ακολουθεί και πάνω από την πόλη πλανιέται πάντα ένα μεθυστικό, αρωματικό σύννεφο από το μούστο που «ψήνεται» και ωριμάζει στις δεξαμενές αναβράζοντας. Όλοι περιμένουν υπομονετικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσταξης. Ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται μια μεγάλη παρέα σε αυτή την ιδιότυπη ιεροτελεστία που συνοδεύεται από πλούσιους μεζέδες και φυσικά οινοποσία.
Ωστόσο, εκείνο που εντυπωσιάζει και συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα το επισκεπτών είναι το Καρναβάλι του Τυρνάβου, το οποίο κορυφώνεται με το «Μπουράνι» της Καθαράς Δευτέρας, μια εκδήλωση με έντονα παγανιστικές και διονυσιακές καταβολές. Το «Μπουράνι» είναι μια αλάδωτη χορτόσουπα που μαγειρεύεται σε καζάνια που στήνονται στο αλσύλιο του Προφήτη Ηλία και προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες ενώ παρέες ανδρών κρατώντας πήλινους φαλλούς απαγγέλουν σκωπτικούς στίχους.
Για δεκαετίες το επίκεντρο του εμπορικού ενδιαφέροντος της περιοχής και όχι μόνο, αποτελούσε το «Κουμ-Παζάρ» του Τυρνάβου, το οποίο έχει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία. Από 5 έως και 11 Μαΐου κάθε χρόνο η εμποροπανήγυρη συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών στην οποία συμμετέχουν πάνω από 250 μικροπωλητές και έμποροι. Παράλληλα. οι χαλβαδοποιοί της πόλης προσφέρουν τον υπέροχο χαλβά Τυρνάβου, ενώ η τσίκνα από τις ψησταριές παρασέρνει και τους πιο διστακτικούς.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δημαρχείο: Αστυνομικό Κέντρο: Πυροσβεστικό Κέντρο: Κέντρο Υγείας:
(+30) 2492 350100 (+30) 2492 022109 (+30) 2413 509369 (+30) 2492 350000