Τέμπη

Τέμπη

Μία περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς με τη φύση να κυριαρχεί σ’ όλο της το μεγαλείο. Γνωστή για το φυσικό της κάλλος, η κοιλάδα των Τεμπών είναι ξακουστή από την αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε τόπο ιερό αλλά και δίοδο επικοινωνίας ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Ελλάδα.

Η Κοιλάδα των Τεμπών σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, έχει δημιουργηθεί από μεγάλο σεισμό που προκάλεσε ρήγμα, από το οποίο χωρίστηκαν τα δυο μεγάλα βουνά, ο «Όλυμπος» και ο «Κίσσαβος». Από το ρήγμα βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα τα νερά που σκέπαζαν τον Θεσσαλικό κάμπο.

Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι που δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Το φαράγγι, διασχίζεται από τα ήσυχα νερά του Πηνειού που εκβάλλου στο Αιγαίο, ενώ σήμερα, διασχίζοντας την περίφημη κρεμαστή γέφυρα μπορείτε να απολαύσετε την δροσιά των πανύψηλων δέντρων, να επισκεφθείτε τη σπηλιά και να περιηγηθείτε με καραβάκι σε ένα μεγάλο κομμάτι του ποταμού.

Από την γέφυρα θα επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Μέχρι το 1960 όποτε και χτίστηκε η κρεμαστή γέφυρα, ο Ναός ήταν προσιτός μόνο μέσω βάρκας. Από αυτό διαφαίνεται ότι ο Ναός ήταν προσπελάσιμος μόνο σ' όσους είχαν συγκεκριμένο σκοπό και κατόπιν συμφωνίας με τον εκεί βαρκάρη και ιερέα. Από το εκκλησάκι υπάρχει η δυνατότητα περιήγησης στην κοιλάδα με το μοναδικό ποταμόπλοιο που υπάρχει στη χώρα μας, από όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη μοναδική φύση που προσφέρει η περιοχή.

Κατά τη μυθολογία ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με τη Δάφνη, κόρη του Πηνειού και ο πατέρας της για να μην την αρπάξει ο θεός την μεταμόρφωσε σε φυτό, για αυτό και η δάφνη αφθονεί στην περιοχή. Η κοιλάδα των Τεμπών είναι επίσης και ο τόπος που, κατά τη μυθολογία, ο θεός Πάνας κυνηγούσε τις δρυάδες και τις νύμφες.

Το χωριό Τέμπη -παλαιότερη ονομασία Μπαμπά- είναι χτισμένο σε υψόμετρο 100 μέτρων και σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από τη Λάρισα. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται με την παραγωγή ελιάς, οπωροκηπευτικών και την κτηνοτροφία. Στο χωριό σώζεται ένας πύργος, ιδιοκτησίας του Β. Πλαστάρα και ένας νερόμυλος στη θέση «Ακουρια».

Στην είσοδο των Τεμπών με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, θα δείτε τα ερείπια του τεκέ του Χασάν Μπαμπά, ένα από τα πρώτα μνημεία της Τουρκοκρατίας που χτίστηκε το 15ο αιώνα.

Κάθε καλοκαίρι στις 26 Ιουλίου γίνεται κοσμοσυρροή από ανθρώπους που επισκέπτονται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής δίπλα στην κρεμαστή γέφυρα και παίρνουν μέρος στο τοπικό πανηγύρι. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2495 350400           (+30) 2495 093510          (+30) 2413 509300                (+30) 2495 093365

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP