Σπηλιά

Σπηλιά

Το κυριότερο ορμητήριο ορεινών δραστηριοτήτων της Λάρισας. Το χωριό Σπηλιά είναι χτισμένο πάνω στον Κίσσαβο σε υψόμετρο 850 μέτρων και απέχει 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας.

Στη νοτιοδυτική πλευρά του χωριού επισκεφθείτε τους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους, αλλά και το σπήλαιο με τους σταλακτίτες στη θέση "Σοκάκι".

 Το χωριό έχει 324 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τουριστικές δραστηριότητες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι, που εξασκούν το παραδοσιακό επάγγελμα του χτίστη. Το καλοκαίρι πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό του, αποκτώντας παραθεριστικό χαρακτήρα

Οι κουρασμένοι περιηγητές μπορούν να ξεδιψάσουν στα κρύα νερά των πηγών της περιοχής. Το χωριό περιστοιχίζουν χείμαρροι «Παλιογέφυρο» και «Μέγας Λάκκος», δημιουργώντας ένα πλούσιο υδάτινο περιβάλλον.

Στην περιοχή του κυρίως Κισσάβου υπάρχει δυνατότητα πεζοπορίας στο μονοπάτι προς την κορυφή χειμώνα και καλοκαίρι, αναρρίχησης, διαδρομών με ποδήλατα βουνού ή οχήματα 4X4, ιππασία ή και ορειβατικό σκι. Επίσης, ανάβαση στον Προφήτη Hλία, την ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου.

Μπορείτε να απολαύσετε τη θέα από ψηλά, από την κορυφή του Κισσάβου «Προφήτης Ηλίας» -υψόμετρο 1.978 μέτρα- και τα σημεία «Σέλωμα», «Καραμπίκι» , «Τράπεζος» αλλά και το ίδιο το χωριό.

Πηγή ζωής για τους κατοίκους αποτελούν τα δάση «Κουρί» με βελανιδιές ηλικίας πάνω από 800 ετών, το αλσύλλιο από οξιές στη θέση «Φτέρη» του Αγίου Παντελεήμονα και το δασικό σύμπλεγμα Κισσάβου.

Το χωριό Σπηλιά ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο «ΝΑΤURΑ 2000», ενώ διαθέτει την ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή Κισσάβου που είναι πλούσιος τόπος θηραμάτων -λαγοί, αγριογούρουνα, πέρδικες, ζαρκάδια- και παράλληλα λειτουργούν πυρήνες εκτροφής πτερωτών θηραμάτων.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2495 350400           (+30) 2495 093510          (+30) 2413 509300                (+30) 2495 093365

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP