Σαραντάπορο

Σαραντάπορο

Ιστορικό χωριό με καταπληκτική θέα στον Όλυμπο. Το Σαραντάπορο, σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την Ελασσόνα, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων και αποτέλεσε την απαρχή της απελευθέρωσης για τη Μακεδονία από τους Τούρκους στη μάχη του 1912.

Το Σαραντάπορο, το χωριό των σαράντα πόρων ή αλλιώς τον αμέτρητων μονοπατιών του, δεσπόζει σε ένα κομβικό σημείο γεωγραφικά και ιστορικά για την περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας. Αποτελεί μνημείο ιστορίας, αλλά και αλλαγής της ίδιας της μοίρας για τους Έλληνες.

Η στρατηγική σημασία των Στενών του Σαραντάπορου είχε επισημανθεί από την αρχαιότητα, καθώς τα στενά αυτά πέρασε ο Ξέρξης το 480 π.Χ. όταν κατέρχονταν προς την αρχαία Αθήνα.

Στο χωριό υπάρχει το Μουσείο Μάχης, ενώ έχουν βρεθεί και αρκετοί αρχαίοι τάφοι και αναθεματικές στήλες. Οι αρχαιοελληνικοί χώροι της περραιβικής τριπολίτιδας φθάνουν μέχρι το Σαραντάπορο. Η Περραϊβική Δωδώνη εξαπλώνεται στο μήκος και το πλάτος της απέναντι από τον Όλυμπο σε μια καταπληκτικό θέα που ο αρχαιολογικός χώρος του χωριού συναρπάζει με τις μνήμες και τις θύμησες.

Μπορείτε να απολαύσετε την απεριόριστη θέα του Ολύμπου, των Καμβουνίων, των Αντιχασίων και του κάμπου, καθώς και να επισκεφτεί τον αρχαίο οικισμό, το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1750) και την Αγία Ξένη.

Επισκεφτείτε το χωριό την περίοδο του Ιουλίου, όπου στις 17 του μηνός και ανήμερα της Αγίας Μαρίνας πραγματοποιείται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού.

Έξω από το Σαραντάπορο, λειτουργεί εδώ και δεκαετίες το Μουσείο Χάνι Χατζηγώγου, το οποίο ιδρύθηκε το 1940 και κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιείται εκδήλωση για την νίκη των ελληνικών στρατευμάτων σε βάρος των Τούρκων.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2495 350400           (+30) 2495 093510          (+30) 2413 509300                (+30) 2495 093365

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP