Ραψάνη

Ραψάνη

Γραφική κωμόπολη του Κάτω Ολύμπου, φημισμένη για τα κρασιά και το υγιεινό κλίμα της. Το χωριό Ραψάνη, 45 χιλιόμετρα από τη Λάρισα, από υψόμετρο 550 μέτρων ατενίζει το Αιγαίο.

Κατά τον μύθο η Ραψάνη ήταν μια πανέμορφη και δυναμική γυναίκα της περιοχής, η οποία πρωτοστάτησε για την συνένωση των χωριών που απαρτίζανε τις Ολυμπιάδες σε μια πόλη πιο δυνατή και πιο μεγάλη.

Θα δείτε την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σπίτια με ανθοστόλιστες αυλές και πλακόστρωτα σοκάκια που δίνουν ωραίο χρώμα.

Η Ραψάνη γνώρισε περίοδο πνευματικής και εμπορικής ακμής το 18ο αιώνα χάρη στη βιοτεχνία κόκκινης βαφής, την υφαντουργία και την αμπελουργία, ενώ έγινε κέντρο παραγωγής μεταξιού

Το μακραίωνο ιστορικό παρελθόν της Ραψάνης μαρτυρούν οι έξι σωζόμενοι νερόμυλοί της, καθώς αποδεικνύουν ότι υπήρξε μια ακμάζουσα βυζαντινή πόλη με περισσότερα από 900 χρόνια ιστορία

Τα δυο σπήλαια, κοντά στο χωριό, παρουσιάζουν αξιόλογο σταλαγματικό και σταλακτιτικό ενδιαφέρον, ενώ σημαντικά μνημεία αποτελούν το Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται στο ομώνυμο δάσος, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και το ξωκλήσσι του Ιωάννη του Προδρόμου. Μέσα στο χωριό υπάρχουν πέντε ναοί που παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Οι δύο πλατείες του χωρίου είναι πλακόστρωτες και περιτριγυρίζονται από βαθύσκιωτα πλατάνια καφενεία, ψησταριές και ζαχαροπλαστεία.

Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην πλατεία της Ραψάνης πραγματοποιείται η Γιορτή Κρασιού με πολύ χορό φαγητό και κρασί ενώ και η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται παραδοσιακά με φασολάδα και κρασί. Επίσης στις 15 Αυγούστου εδώ γίνεται το πανηγύρι για την γιορτή της Παναγίας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2495 350400           (+30) 2495 093510          (+30) 2413 509300                (+30) 2495 093365

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP