Μεταξοχώρι

Μεταξοχώρι

Παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 300 μέτρων, γνωστός για την παραγωγή μεταξιού. Το Μεταξοχώρι βρίσκεται δίπλα από την Αγιά σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, ενώ απέχει 36 χιλιόμετρα από τη Λάρισα.

Το χωριό χωρίζει στα δύο ένα μικρό ρέμα και ένα μικρό γεφυράκι ενώνει τα δύο τμήματα στο ύψος της πλατείας, ενώ τα Παλαιά Αρχοντικά σπίτια που περιστοιχίζουν το Μεταξοχώρι.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια. Λέγεται ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765 -σύμφωνα με σχετική σημείωση σε εκκλησιαστικό βιβλίο του χωριού- και στο μέρος αυτό, στη θέση «Κεραμίδι», φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο ένα δέντρο, η «Γκαβτζιά».

Πηγή ζωής για το χωριό αποτελούν τα δάση, ενώ διαθέτει και αξιόλογες Μονές, όπως των Εισοδίων της Θεοτόκου που φέρει τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλου του 18ου αιώνα, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και τον Ναό της Αγίας Παρασκευής. Στη Μονή του Αγίου Ευσταθίου -18ος αιώνας- μετέφεραν νερό με τις «καμάρες» (υδραγωγείο).

Σήμερα το χωριό αποκαλείται ως «χωριό των καλλιτεχνών» γιατί πολλοί καλλιτέχνες έχουν και αγοράζουν σπίτια, ενώ εδώ στεγάζεται και το Γενικό Αρχείο του Κράτους.

Στις αρχές Ιουνίου διεξάγεται γιορτή κερασιού με λαϊκή μουσική, χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γεωργικής παραγωγής.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2494 350100           (+30) 2494 024550          (+30) 2413 509300                (+30) 2494 023094

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP