Καρυά

Καρυά

Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου. Η Καρυά, χωριό του Δήμου Ελασσόνας, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λάρισας –περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη-, και συνορεύει με την Μακεδονία.

Το χωριό πήρε μάλλον το όνομά του από τις καρυδιές που εμφύουν εκεί ή με άλλη εκδοχή από την νύμφη Κάρνα που μάγευε τους άνδρες και τους οδηγούσε στο σπήλαιό της.

Αν βρίσκεστε στη Λάρισα, μπορείτε εύκολα να φτάσετε στην Καρυά σε 40 λεπτά μέσω Αμπελώνα, Ροδιάς και Συκαμινέας και να δείτε από κοντά αυτό το όμορφο χωριουδάκι.

Ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στο βόρειο άκρο του οικισμού, και είναι ο πολιούχος ανάμεσα σε δεκάδες εκκλησίες και εξωκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή, τόσο εντός όσο και εκτός του οικισμού.

Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η επίσκεψη στις Μονές Καλαμών και Κλημάδων, αλλά και στο σπήλαιο Μοριάς με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες.

Ερείπια ακρόπολης κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων σώζονται στην κορυφή «Τιτνάτα» -1700 μέτρα-, μία ώρα περίπου πεζοπορίας βορειοανατολικά της Καρυάς.

Κατά την Τουρκοκρατία, το χωριό επέδειξε έντονη επαναστατική δράση, ενώ είναι η πατρίδα του Χριστόφορου Περραιβού, μεγάλου αγωνιστή και συντρόφου του Ρήγα, καθώς και του γιατρού, φιλοσόφου και ερευνητή Οικονομίδη.

Το χωριό είναι κόμβος για πολλούς ορειβάτες και πεζοπόρους, Έλληνες και ξένους, καθώς από εδώ διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο, και όπως είναι φυσικό, το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου.

Στις 15 κάθε Αυγούστου, παρουσιάζεται μεγάλη προσέλευση ανθρώπων, τόσο τουριστών όσο και ντόπιων, οι οποίοι διαμένουν σε μεγαλύτερες πόλεις, καθώς γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, με μεγάλες τιμές, ενώ κάθε 23 Αυγούστου πραγματοποιείται η μεγάλη πανήγυρις, με πολλές μουσικές, παραδοσιακές και κοινωνικού περιεχομένου εκδηλώσεις, καθώς τιμάται η Ένατη ημέρα από την κοίμηση της Θεοτόκου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2493 350200           (+30) 2493 022302          (+30) 2493 022199                (+30) 2493 022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP