Λάρισα

Λάρισα

Εδώ η φύση έχει ταιριάξει αρμονικά τις απότομες, γυμνές βουνοκορφές, με τα καταπράσινα δάση και τις δαντελωτές ακρογιαλιές στο Αιγαίο. Τα φαράγγια και τους καταρράκτες με τις εύφορες πεδιάδες της Θεσσαλικής γης και το γαλάζιο του Πηνειού. Ο Νομός Λάρισας είναι ο  μεγαλύτερος της Θεσσαλίας, προικισμένος με πολλές, διαφορετικές φυσικές ομορφιές.

Εδώ διάλεξαν να κατοικίσουν οι θεοί και να προσδώσουν μέρος της δύναμης τους ώστε να δώσουν περίσσεια ομορφιά σε αυτόν τον τόπο. Ο Όλυμπος μαγεύει με την ιστορία του και ο Κίσσαβος σαγηνεύει με την απαράμιλλη ομορφιά του. Εδώ η περιπλάνηση στους χωμάτινους δρόμους, σκεπασμένους από αιωνόβια δέντρα μετατρέπεται σε μια απροσδόκητη περιπέτεια, ενώ δέος θα καταβάλει οποιονδήποτε αντικρύσει την «χαρακιά», με την οποία η φύση χώρισε τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο για να χωρέσει ανάμεσα τους τον ξακουστό Πηνειό.

Ο ποταμός Πηνειός διασχίζει το νομό, περνάει ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο στην περίφημη κοιλάδα των Τεμπών και πριν εκβάλλει στο Θερμαϊκό, σχηματίζει Δέλτα που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο.

Στο μυθικό Όλυμπο, στα βορειοανατολικά του νομού, θα επισκεφθείτε τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, τον Πυργετό και τη Ραψάνη, την ιστορική Τσαριτσάνη, το Λιβάδι.

Στην ανατολική πλευρά του νομού, θα ανακαλύψετε τα ορεινά στολίδια του Κισσάβου, όπως την αρχοντική Αγιά και το Μεταξοχώρι, τη Μελιβοία, τη Σκήτη και την Καρίτσα. Στους πρόποδες του βουνού, εκεί που το πράσινο φτάνει μέχρι τις ακτές, θα δείτε πανέμορφες παραλίες και πεντακάθαρη θάλασσα σε μια ακτογραμμή που φτάνει περίπου τα 50 χιλιόμετρα.

Από την παραλία του Μύλου Γλυμένη στα όρια με το νομό Μαγνησίας και μέχρι τα Μεσάγγαλα και το Καστρί Λουτρό στα όρια του νομού Πιερίας, υπάρχουν περισσότερες από 20 παραλίες και κολπίσκοι, κάποιες οργανωμένες και άλλες με λιγότερες ή καθόλου τουριστικές υποδομές. Οι πιο γνωστές είναι Αγιόκαμπος, Κόκκινο Νερό, Βελίκα, Σωτηρίτσα, Πλατιά Άμμος.

Το 48% της έκτασης του νομού καλύπτεται από πεδιάδα ενώ αρκετοί επιβλητικοί ορεινοί όγκοι καλύπτουν τον νομό όπως Καμβούνια, Τίτανον, Ναρθάκι, Χαλκοδόνιο και Οξιά -εκτός από τους γνωστούς Όλυμπος και Κίσσαβος.

Μια βόλτα στα μονοπάτια της ιστορίας και της παράδοσης, σας προσφέρουν τα παραδοσιακά χωριά και κωμοπόλεις, με τα παλιά αρχοντικά, τα πέτρινα γεφύρια, τα καλντερίμια, τα ιστορικά μνημεία αλλά και τι πολλές εκκλησίες. Γίνεται ολοένα προσπάθεια ανάδειξης αυτών των οικισμών που αναπτύσσονται πλέον τουριστικά, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες, όχι μόνο από τους κοντινούς νομούς όπως συνηθίζεται, αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Η Πελασγιώτις, όπως λεγόταν η Λάρισα κατά τους Αρχαϊκούς χρόνους είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας και αποτελεί ιδανική επιλογή για διακοπές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού συνδυάζει τους ιστορικούς και επιβλητικούς όγκους, με όμορφες και χρυσοκέντητες παραλίες.

Η Λάρισα, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο οφείλει το όνομα της στη νύμφη Λάρισα η οποία πνίγηκε στα νερά του Πηνειού, ενώ κατ’ άλλους στον ιδρυτή της, Λάρισο, γιο του Πελασγού. Διαθέτει μακρόχρονη ιστορία, η οποία ξεκινάει από το 7000 π.Χ. όπου μαρτυρίες καταδεικνύουν την πρώτη παρουσία ανθρώπου.

Εδώ έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και πέθανε ο πατέρας της ιατρικής, Iπποκράτης (460-370 π.X.). Τη βυζαντινή περίοδος η Λάρισα αποτελεί στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο ενώ στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας πήρε το όνομα «Γενί Σεχίρ». Στη νεότερη ιστορία δεσπόζει το αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ (1907-1910), το οποίο ήταν αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των αγροτών από τους μεγαλοϊδιοκτήτες τσιφλικάδες.

Η πρώτη εικόνα που σχηματίζει ο επισκέπτης για τη Λάρισα είναι ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ζωντανή πόλη. Μια πόλη με έντονη εξωστρέφεια με ωραίες πλατείες, προσεγμένους πεζόδρομους  και γεμάτα καφέ.

Όταν επισκεφτείτε τη Λάρισα μην παραλείψετε να περπατήσετε στο πάρκο του Αλκαζάρ δίπλα στον Πηνειό ποταμό, ενώ σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα για την νυχτερινή σας έξοδο να απολαύσετε το ποτό σας στις πλατείες Νεαπόλεως και Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή.

Ο νομός σας δίνει την ευκαιρία να επιδοθείτε σε πολλές δραστηριότητες, όπως καταδύσεις, sea-kayak, ποδήλατο θαλάσσης, καταμαράν, ιστιοπλοΐα, beach volley, Wind Serf, Kite Serf, Rafting, Caone - Kayak, JeepSafari,  Canyoning. Παραπέντε, Πεζοπορία - Trekking, ανάβαση Κισσάβου, πεζοπορικές διαδρομές.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2413 500200           (+30) 2410 683190          (+30) 2413 509300               (+30) 2410 534901

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας στην Λάρισα

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP