Φάρσαλα

Φάρσαλα

Στο άκουσμα της πόλης, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ο Χαλβάς Φαρσάλων. Ωστόσο η πόλη των Φαρσάλων πίσω από τη σύγχρονη μορφή της, κρύβει μια ιστορία αιώνων. Η λέξη Φάρσαλος προέρχεται από το «Φάρσος» και «Άλος» και σημαίνει τμήμα του άλλου. Ήταν πρωτεύουσα της Θεσσαλικής «Τετράδος Φθιώτιδος» και της «Περιοικίδος Αχαΐας Φθιώτιδος» ενώ ήκμασε κυρίως τον 4ο μ.Χ. αιώνα όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Φίλιππος ο Β’.

Τα Φάρσαλα, η πατρίδα του Αχιλλέα, είναι μια σύγχρονη πόλη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα Αρχαία Φάρσαλα, το Ναό της Αγίας Παρασκευής, το Νυμφαίο Σπήλαιο και το Θολωτό τάφο. Λίγο έξω από τα Φάρσαλα, ο επισκέπτης θα συναντήσει το χωριό Σταυρός και την Παναγιά της Δεμερλιώτισσας, η οποία συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στις 23 Αυγούστου και η εικόνα της θεωρείται θαυματουργή.

Ο Χαλβάς Φαρσάλων

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται τούρκικο γλύκισμα, ο χαλβάς ταυτίστηκε με τα Φάρσαλα και σήμερα εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους. Η παρασκευή του χαλβά πέρασε από διάφορα στάδια και το 1908 υπήρχαν τρία είδη χαλβά: Ο «Πίριντς», ο «Κόμματ» και ο «Σαπουνέ». Για κάποια περίοδο η παραγωγή του Χαλβά γνώρισε κάμψη, όμως τα τελευταία χρόνια αναβιώνει και σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 15 εργαστήρια παρασκευής χαλβά.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP