Γνωστή για τον περίφημο χαλβά της, αλλά για την ιστορία αιώνων. Τα Φάρσαλα, στο νότιο άκρο του νομού, στην άκρη του θεσσαλικού κάμπου, βρίσκονται στις βόρειες απολήξεις του Όρους Ναρθακίου και 45 χιλιόμετρα νότια της Λάρισας.
Στο άκουσμα της πόλης, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ο Χαλβάς Φαρσάλων, ωστόσο η ιστορία της είναι μεγάλη, καθώς είναι χτισμένη στη φυσική οδό που συνδέει τη Θεσσαλία με την νότια Ελλάδα και υπήρξε πολλές φορές πέρασμα δυνάμεων είτε προς τον νότο είτε προς τον βορρά, αλλά και πεδίο ιστορικών συγκρούσεων. Σημαντικότερη είναι αυτή που έγινε το 48 π.Χ. μεταξύ του Ιουλίου Καίσαρα και του Πομπήιου, με νικητή το πρώτο, στον εμφύλιο πόλεμο της Ρώμης.
Η λέξη Φάρσαλος προέρχεται από το «Φάρσος» και «Άλος» και σημαίνει τμήμα του άλλου. Ήταν πρωτεύουσα της Θεσσαλικής «Τετράδος Φθιώτιδος» και της «Περιοικίδος Αχαΐας Φθιώτιδος» ενώ ήκμασε κυρίως τον 4ο μ.Χ. αιώνα όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Φίλιππος ο Β’.
Τα Φάρσαλα, η πατρίδα του Αχιλλέα με το επιβλητικό άγαλμα στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, είναι μια σύγχρονη πόλη, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα Αρχαία Φάρσαλα, το Ναό της Αγίας Παρασκευής, το Νυμφαίο Σπήλαιο και το Θολωτό τάφο, καθώς το ορειχάλκινο άγαλμα της Θέτιδας, της κόρης του βασιλιά της θάλασσας Νηρέα, που βαφτίζει τον μικρό Αχιλλέα στα νερά της Στύγας -σημερινός Απειδανός ποταμός- για να τον κάνει αθάνατο κρατώντας τον απο την φτέρνα το μόνο τρωτό του σημείο.
Όσον αφορά τον πασίγνωστο Χαλβά, παρά το γεγονός ότι θεωρείται τούρκικο γλύκισμα, ταυτίστηκε με τα Φάρσαλα και σήμερα εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους. Η παρασκευή του χαλβά πέρασε από διάφορα στάδια και το 1908 υπήρχαν τρία είδη χαλβά ο «Πίριντς», ο «Κόμματ» και ο «Σαπουνέ». Για κάποια περίοδο η παραγωγή του Χαλβά γνώρισε κάμψη, όμως τα τελευταία χρόνια αναβιώνει και σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 15 εργαστήρια παρασκευής χαλβά.
Η σύγχρονη πόλη είναι άχρωμη λόγω των καταστροφών κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των σεισμών που ακολούθησαν την δεκαετία του 1950.
Λίγο έξω από τα Φάρσαλα, θα συναντήσετε το χωριό Σταυρός και την Παναγιά της Δεμερλιώτισσας, η οποία συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στις 23 Αυγούστου και η εικόνα της θεωρείται θαυματουργή.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δημαρχείο: Αστυνομικό Κέντρο: Πυροσβεστικό Κέντρο: Κέντρο Υγείας:
(+30) 2491 350116 (+30) 2491 020080 (+30) 2491 026072 (+30) 2491 350000