Ελασσόνα

Ελασσόνα

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Η Ελασσόνα απέχει 38 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και χαρακτηρίζεται ως μια πόλη που σφύζει από ζωή και δραστηριότητα.

Ο Όμηρος την αποκαλούσε «Λευκή Πόλη», λόγω των λατομείων γύψου και κιμωλίας που υπήρχαν εκεί, ενώ για τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό η Ελασσόνα ήταν «Πόλη Κλειδί» αφού όποιος την κατείχε είχε και τον έλεγχο του Ελληνικού Βασιλείου των βορειοδυτικών συνόρων.

Μια πόλη με όμορφα παραδοσιακά και σύγχρονα κτίρια, δίπλα στις όχθες του ποταμού Ελασσονίτη είναι η Ελασσόνα. Ο ποταμός χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη, την παλιά πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας και ονομάζεται Βαρόσι, και στη νέα πόλη που απλώνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού.

Ένα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι η περίφημη Μονή της Ολυμπιώτισσας, η οποία βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο της αρχαίας ακρόπολης και το διάστημα του Δεκαπενταύγουστου φοράει τα γιορτινά της και υποδέχεται τους πιστούς ακόμα και από τις γύρω περιοχές.

Εκτός από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, μπορείτε να δείτε τα εκθέματα του μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Το παλιό τοξωτό γεφύρι στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας είναι ιδανικό σημείο για αναμνηστικές φωτογραφίες.

Οι φυσιολάτρες θα εκτιμήσετε μια βόλτα στην κοντινή λίμνη του Κεφαλόβρυσου, καθώς επίσης και τη διαδρομή στον δασικό δρόμο από την Ολυμπιώτισσα προς το Δρυμό.

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στην Τσαριτσάνη -1675- με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να τον επισκεφθείτε, ενώ το Μετέωρο της Περραβίας, το παρεκκλήσι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος επίσης στην Τσαριτσάνη, είναι ακόμη μία επιλογή.

Επίσης, αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το παλιό τελωνείο και το τζαμί, το οποίο έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην πόλη είναι τα Ελευθέρια όπου γιορτάζεται η απελευθέρωση της Ελασσόνας από τους Τούρκους, την 6η Οκτωβρίου 1912. Η πιο διάσημη εκδήλωση, λόγω της πανελλαδικής προβολής της, είναι Γιορτή φέτας που διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία και με άλλους φορείς περί τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε δύο χρόνια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2493 350200           (+30) 2493 022302          (+30) 2493 022199                (+30) 2493 022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP