Λάρισα

Λάρισα

Η Πελασγιώτις, όπως λεγόταν η Λάρισα κατά τους Αρχαϊκούς χρόνους είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας και αποτελεί ιδανική επιλογή για διακοπές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού συνδυάζει τους ιστορικούς και επιβλητικούς όγκους, με όμορφες και χρυσοκέντητες παραλίες. Το 48% της έκτασης του νομού καλύπτεται από πεδιάδα ενώ αρκετοί επιβλητικοί ορεινοί όγκοι καλύπτουν τον νομό όπως οι γνωστοί σε όλους Όλυμπος και Κίσσαβος, καθώς και οι Καμβούνια, Τίτανον, Ναρθάκι, Χαλκοδόνιο και Οξιά.

Η Λάρισα, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο οφείλει το όνομα της στη νύμφη Λάρισα η οποία πνίγηκε στα νερά του Πηνειού, ενώ κατ’ άλλους στον ιδρυτή της, Λάρισο, γιο του Πελασγού. Η Λάρισα διαθέτει μακρόχρονη ιστορία η οποία ξεκινάει από το 7000 π.Χ. όπου μαρτυρίες καταδεικνύουν την πρώτη παρουσία ανθρώπου. Εκεί έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και πέθανε ο πατέρας της ιατρικής, Iπποκράτης (460-370 π.X.).  Τη βυζαντινή περίοδος η Λάρισα αποτελεί στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο ενώ στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας πήρε το όνομα «Γενί Σεχίρ». Στη νεότερη ιστορία δεσπόζει το αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ (1907-1910), το οποίο ήταν αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των αγροτών από τους μεγαλοϊδιοκτήτες τσιφλικάδες.

Η Λάρισα σήμερα

Η πρώτη εικόνα που σχηματίζει ο επισκέπτης για τη Λάρισα είναι ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ζωντανή πόλη. Μια πόλη με έντονη εξωστρέφεια με ωραίες πλατείες, προσεγμένους πεζόδρομους  και γεμάτα καφέ.

Το κέντρο της Λάρισας δεν ευνοεί τη χρήση αυτοκινήτου καθώς το 70% από αυτό είναι πεζόδρομοι όπου ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει ευχάριστα να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του. Η αγορά της πόλης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όταν επισκεφτείτε τη Λάρισα μην παραλείψετε να περπατήσετε στο πάρκο του Αλκαζάρ δίπλα στον Πηνειό ποταμό, ενώ σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα για την νυχτερινή σας έξοδο να απολαύσετε το ποτό σας στις πλατείες Νεαπόλεως και Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή.

Η Λάρισα διαθέτει πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και πλήρως εξοπλισμένες, με καλά εστιατόρια, γυμναστήρια, πισίνες και spa.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP