Λάρισα

Λάρισα

Η «κυρά» της Θεσσαλίας, μια ζωντανή πόλη στην καρδιά του κάμπου, όπου συνδυάζονται η παράδοση, η φύση και η αυθεντική της ιστορία. Η Λάρισα, με πληθυσμό περίπου 130.000 κατοίκους, είναι μια πρωτεύουσα περικυκλωμένη από εύφορες πεδιάδες, καθώς και από μερικά από τα πιο επιβλητικά βουνά της Ελλάδας. Μια πόλη όπου η αρχαία ιστορία και η μακρά αγροτική παράδοση συναντούν το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η πρώτη εικόνα που θα σχηματίσετε για τη Λάρισα είναι ότι το σκηνικό ζωντανεύει αμέσως με ωραίες πλατείες, προσεγμένους πεζόδρομους, καφέ και μπαρ, ουζερί και εστιατόρια, καταστήματα, ιστορικά αξιοθέατα.

Απλωμένη στις όχθες του ποταμού Πηνειού, έδωσε αφορμή στο θρύλο που λέει ότι πήρε το όνομά της από την νύμφη Λάρισα, που πνίγηκε στα νερά του ποταμού, παίζοντας με την μπάλα της. Στην πραγματικότητα, η λέξη «λάρισα» -που σημαίνει λίθινη οχυρωμένη πόλη- αποδόθηκε στην πόλη από τους πρώτους μόνιμους κατοίκους της, τους Πελασγούς, οι οποίοι την όρισαν πρωτεύουσά τους, όταν κυριάρχησαν στη Θεσσαλία.

Η Λάρισα διαθέτει μακρόχρονη ιστορία η οποία ξεκινάει από το 7000 π.Χ. όπου μαρτυρίες καταδεικνύουν την πρώτη παρουσία ανθρώπου. Εκεί έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και πέθανε ο πατέρας της ιατρικής, Iπποκράτης (460-370 π.X.).  Τη βυζαντινή περίοδος η Λάρισα αποτελεί στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο ενώ στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας πήρε το όνομα «Γενί Σεχίρ».

Στη νεότερη ιστορία δεσπόζει το αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ (1907-1910), το οποίο ήταν αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των αγροτών από τους μεγαλοϊδιοκτήτες τσιφλικάδες.

Η Πελασγιώτις, -όπως λεγόταν κατά τους Αρχαϊκούς χρόνους- είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας και αποτελεί ιδανική επιλογή για διακοπές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού συνδυάζει τους ιστορικούς και επιβλητικούς όγκους, με όμορφες και χρυσοκέντητες παραλίες. Το 48% της έκτασης του νομού καλύπτεται από πεδιάδα ενώ αρκετοί επιβλητικοί ορεινοί όγκοι καλύπτουν τον νομό όπως οι γνωστοί σε όλους Όλυμπος και Κίσσαβος, καθώς και οι Καμβούνια, Τίτανον, Ναρθάκι, Χαλκοδόνιο και Οξιά.

Το κέντρο της Λάρισας δεν ευνοεί τη χρήση αυτοκινήτου καθώς το 70% από αυτό είναι πεζόδρομοι όπου ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει ευχάριστα να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του. Η αγορά της πόλης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επισκεφθείτε την Ακρόπολη στο λόφο του Αγίου Αχιλλείου, με τη μεγάλη σκεπαστή αγορά -το μπεζεστένι του 15ου αιώνα-, το τμήμα του Α΄ Aρχαίου Θεάτρου, το αναστηλωμένο μικρό Β΄ Aρχαίο Θέατρο, το μνημείο-μουσείο του Ιπποκράτη απέναντι από το Αλκαζάρ.

Μην παραλείψετε να περπατήσετε στο πάρκο του Αλκαζάρ δίπλα στον Πηνειό ποταμό. Καθώς περνάτε τη στενή γέφυρα πάνω από τον Πηνειό, θα αντικρίσετε τους υποβλητικούς βράχους της κοιλάδας των Τεμπών ανάμεσα στον Όλυμπο και στην Όσσα ή αλλιώς τον Κίσσαβο. Γνωρίστε τη φυσική σπηλιά του ναού της Αγίας Παρασκευής του 1910, για να πάρετε αγίασμα που αναβλύζει από τους βράχους - εδώ λέγεται πως προϋπήρχε ένας ναός της Αφροδίτης.

Επισκεφθείτε το χωριό Αμπελάκια με τα πέτρινα σπίτια από όπου κρέμονται στη δασωμένη πλαγιά του Κισσάβου, πάνω από τα Τέμπη. Εδώ βρίσκεται και το κάστρο της Ωριάς με την πανοραμική θέα, ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της περιοχής, ο μύθος θέλει την όμορφη βασιλοπούλα, την «Ωραία», να πέφτει στο κενό από τα κατακόρυφα βράχια του φαραγγιού, του «λάκκου της Ωριάς», για να γλιτώσει από τους Τούρκους. Στο σημείο που έπεσε, φύτρωσε μια ροδιά, η οποία βγάζει κάθε χρόνο τρία κούφια ρόδια

Για την νυχτερινή σας έξοδο να απολαύστε το ποτό σας στις πλατείες Νεαπόλεως και Προφήτη Ηλία, όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή.

Η Λάρισα διαθέτει πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και πλήρως εξοπλισμένες, με καλά εστιατόρια, γυμναστήρια, πισίνες και spa.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2413 500200           (+30) 2410 683190          (+30) 2413 509300                (+30) 2410 534901

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP