Άζωρος

Άζωρος

Χτισμένη σε υψόμετρο 520 μέτρων στους πρόποδες του βουνού Αμάρμπεης. Η Άζωρος, 18 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα, βρίσκεται κοντά στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας θεσσαλικής πόλης.

Σπουδαία ευρήματα ήρθαν στο φως στις ανασκαφές του 1995, όπως υπολείμματα των γιγαντιαίων τειχών της ακρόπολης της, ο ναός του Απόλλωνα και πολλά αγάλματα θεών.

Η παλιότερη ονομασία της ήταν Βουβάλα -ίσως πρόκειται για τούρκικη παραφθορά της ρωμαϊκής ονομασίας του τόπου «Ουάλλα». Η αρχαία Άζωρος υπήρξε η πιο ακμαία πόλη της Περραιβικής Τριπολίτιδας. Την ονομασία της την πήρε από τον πηδαλιούχο της Αργώς Άζωρο, που ήταν γηγενής όπως και ο μάντης Μόψος.

Μετά την ειδυλλιακή ανάβαση στην κορυφή του λόφου Καστρί -όπου βρίσκεται και η αρχαία ακρόπολη- και την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και τα βυζαντινά ευρήματα, μπορείτε να απολαύσετε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο στον Τιταρήσιο ποταμό, στις δροσερές πηγές -θέσεις Τσουκνίδα, Τσιμπιτούρα, Τσιμπιτορούλα- και φυσικά να ατενίσει ή και να εκδράμει στον Όλυμπο του μύθου, της φύσης και της ιστορίας.

Πλήθη επισκεπτών καταφτάνουν στο χωριό για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, τη μεταφορά της εικόνας από την Ι.Μ. Ολυμπιωτίσσης στις 7 Ιανουαρίου και τον παραδοσιακό γάμο της Καθαράς Δευτέρας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2493 350200           (+30) 2493 022302          (+30) 2493 025333                (+30) 2493 022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP