Ανατολή

Ανατολή

Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Κισσάβου σε υψόμετρο 950 μέτρων, ξεπροβάλλει πανέμορφη και γραφική μέσα από το πράσινο τοπίο. Η Ανατολή είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από τη Λάρισα.

Η Ανατολή Αγιάς ή αλλιώς Σελίτσανη, είναι ο τελευταίος υψομετρικά οικισμός του Κισσάβου μετά ακολουθεί η Σπηλιά, τα Αμπελάκια και το Μεγαλόβρυσο.

Το όνομα Σελίτσανη είναι σλάβικης προέλευσης -από τη λέξη «σέλο» = χωριό, και το υποκοριστικό της «σέλιτσε» = μικρό χωριό- και παραπέμπει στα βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα στην κάθοδο των Σλάβων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.

Καστανιές, αιωνόβια πλατάνια, μηλιές και πλήθος αρωματικών βοτάνων θα δείτε καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής σας, ενώ η περιοχή διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Εδώ θα μαγευτείτε με την εκπληκτική θέα που προσφέρει το χωριό, ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε από κοντά ένα από τα χαρακτηριστικότερα βυζαντινά-εκκλησιαστικά μουσεία με περισσότερες από 300 εικόνες.

Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο που συστεγάζεται με το πολιτιστικό κέντρο του χωριού στο παλιό πέτρινο σχολείο, τον Άγιο Αθανάσιο -πολιούχος των πρώτων κατοίκων- είναι η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού Βαθύραμα, και αναστηλώθηκε πρόσφατα, αλλά και τον Άγιο Γεώργιο, στην πλατεία του χωριού, που είναι ο σημερινός πολιούχος.

Περάστε από το κτίριο Αρχοντούλη και Δερφών Γεωργούλη, που βρίσκονται στην πλατεία και αποτελούν δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, αλλά και από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στην πλατεία του χωριού.

Κάντε πεζοπορία στα γραφικά πέτρινα μονοπάτια του χωριού και αν κουραστείτε θα ξεδιψάσετε στις πηγές Βρύσες και Γιατρικό, η οποία λένε ότι ήταν θεραπευτική.

Για τους φίλους της ορειβασίας, αλλά και της περιπέτειας η Ανατολή διαθέτει πολλά μονοπάτια με ποικίλες διαδρομές. Μία από αυτές είναι για τους πιο προχωρημένους αυτό που οδηγεί στην κορυφή του Κισσάβου -το ορειβατικό μονοπάτι Ο2.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2494 350100            (+30) 2494 024550          (+30) 2413 509300                (+30) 2494 023094

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP