Αγιά

Αγιά

Όμορφη κωμόπολη με εξαιρετικό ιστορικό τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η Αγιά, 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας, διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό πλούτο.

Θα συναντήσετε δάση με πυκνή βλάστηση, πηγές, λίμνες, χείμαρροι, καταρράκτες. Όλα αποτελούν καταφύγιο σπάνιων ειδών φυτών και ζώων και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Οι υπαίθριες δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στην ευρύτερη περιοχή είναι πάμπολλες και περιλαμβάνουν περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατοδρομίες, αναρριχήσεις, παρακολούθηση πτηνών και άλλα όμοια. Ειδικά ο υδροβιότοπος στις εκβολές του Πηνειού ποταμού και το αισθητικό δάσος της Όσσας αξίζουν την επίσκεψή σας.

Εκτός από την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, η Αγιά διαθέτει πλούσια ιστορική και θρησκευτική παράδοση, γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρα στα μνημεία και τις εκκλησιές της. Η Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας και τα μικρά μουσεία εκκλησιαστικών κειμηλίων και νεότερου πολιτισμού υποδέχονται τους επισκέπτες που διψούν να συνδυάσουν την εξόρμησή τους με τη γνώση και την ιστορική αναδρομή.

Τα θεμέλια της σύγχρονης πόλης μπήκαν την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας και η πόλη άκμασε τον 17ο και 18ο αιώνα χάρη στις εξαγωγές νημάτων και κουκουλιών μεταξιού.

Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στην Αγιά είναι οι πηγές υδροδότησης της πόλης, οι οποίες ονομάζονται «Μάνα Νερού» και το Παλιόκαστρο, το οποίο έχει καταπληκτική θέα προς το Αιγαίο, το Δώτιο πεδίο και το θεσσαλικό κάμπο.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στην Άνω Πόλη σπίτια-δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως τον Πύργο Χατζηκώστα, το αρχοντικό Αλεξούλη και το αρχοντικό Πετράκη, με τα αγάλματα να πλαισιώνουν την κορυφή του. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τα τρία λιθόκτιστα γεφύρια στις όχθες του Άμυρου ποταμού και τον ναό του Αγίου Αντωνίου.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Αγιά είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, ώστε να έχει την ευκαιρία να γευτεί τα εξαιρετικά φρούτα της περιοχής -διαθέτει εξαιρετικά μήλα και κεράσια- και να απολαύσει τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου στα παράλια της.

Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μικρούς όρμους, αλλά και τις φημισμένες παραλίες της περιοχής όπως τη Βελίκα και τον Αγιόκαμπο, που αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών τους θερινούς μήνες.

Η Αγιά διαθέτει αρκετές μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων στην έκταση όλων των παραλιών της, συγκεντρώνοντας έτσι το τουριστικό ενδιαφέρον κάθε καλοκαίρι. Στο Στόμιο λειτουργεί, τέλος, camping για τους κατασκηνωτές που προτιμούν αυτό το είδος διακοπών. Φυσικά από την περιοχή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά καφενεία, τα γραφικά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που θα καλύψουν τις ανάγκες εστίασης και τα beach bar.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2494 350100           (+30) 2494 024550          (+30) 2413 509300                (+30) 2494 023094

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP