Αμπελάκια

Αμπελάκια

Παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Κισσάβου μόλις 30 χλμ. από τη Λάρισα είναι τα Αμπελάκια. Ο επισκέπτης μαγεύεται από την πρώτη ματιά με τα γραφικά καλντερίμια, την εξαιρετική αρχιτεκτονική, τα επιβλητικά αρχοντικά, τις κρήνες και τις εκκλησίες.

Οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς χτίστηκε το χωρίο, παρόλα αυτά κάποια στοιχεία δείχνουν ότι ο οικισμός υπήρχε τουλάχιστον από τα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ.

Ο επισκέπτης στη διάρκεια της παραμονής του έχει να δει και θαυμάσει αρκετά.  Το αρχοντικό του Γεώργιου Σβαρτς έχει μετατραπεί σε Μουσείο και προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ενδιαφέρουσες ακόμα είναι οι μεταβυζαντινές εκκλησίες με σπάνιες εικόνες και τα εξωκκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου που όταν πανηγυρίζουν συγκεντρώνουν πιστούς από τις γύρω περιοχές. Βγαίνοντας από το χωριό μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Κάστρο της Ωριάς που ήλεγχε τη στενή διάβαση των Τεμπών ενώ από εκείνο το σημείο διέρχεται και το διεθνές μονοπάτι 02 που διασχίζει τον Κίσσαβο.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP