Αμπελάκια

Αμπελάκια

Παραδοσιακός οικισμός με άφθονα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα αρχοντικά και παραδοσιακές πέτρινες βρύσες που φανερώνουν παλαιότερες εποχές δόξας, πλούτου και ακμής. Τα Αμπελάκια ξετυλίγονται στη δασωμένη πλαγιά του Κισσάβου, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Τέμπη και 31 χιλιομέτρων από τη Λάρισα. Το χωριό έχει κηρυχθεί διατηρητέο για το σύνολο της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς.

Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού που μαρτυρούν  την αρχιτεκτονική τους, λιθόστρωτα στενάκια, μια πανέμορφη πλατεία με τα πλατάνια και τις ταβέρνες, θα σας δώσουν να καταλάβετε το μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης που γνώρισε η περιοχή κατά το παρελθόν.

Κάντε μια βόλτα στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Αθανασίου, καθώς αντικρίζετε τα σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου και τον Άγιο Αθανάσιο. Θα θαυμάζετε το εντυπωσιακό αρχοντικό Σβαρτς, ένα από τα πιο σπουδαία κτήρια σε όλη τη Θεσσαλία που έχει μετατραπεί σε Μουσείο, αλλά και τους παραδοσιακούς ξενώνες και το πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής.

Ενδιαφέρουσες ακόμα είναι οι μεταβυζαντινές εκκλησίες με σπάνιες εικόνες και τα εξωκκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου που όταν πανηγυρίζουν συγκεντρώνουν πιστούς από τις γύρω περιοχές.

Βγαίνοντας από το χωριό μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Κάστρο της Ωριάς που ήλεγχε τη στενή διάβαση των Τεμπών ενώ από εκείνο το σημείο διέρχεται και το διεθνές μονοπάτι 02 που διασχίζει τον Κίσσαβο.

Οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς χτίστηκε το χωρίο, παρόλα αυτά κάποια στοιχεία δείχνουν ότι ο οικισμός υπήρχε τουλάχιστον από τα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2495 350400           (+30) 2495 093510          (+30) 2413 509300                (+30) 2495 093365

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP