Σπάρτη

Σπάρτη

Μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της νότιας Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας και της επαρχίας Λακεδαίμονος. Η πόλη άρχισε να κτίζεται το 1834 με καλή ρυμοτομία, κάτω από τις επιβλητικές κορυφές του Tαϋγέτου, στο βόρειο τμήμα του ποταμού Eυρώτα. Απέχει 225 χλμ. από την Aθήνα.

Αξίζει να δείτε το Λεωνιδαίο, όπου σύμφωνα με την παράδοση έχουν ταφεί τα οστά του Σπαρτιάτη ήρωα Λεωνίδα. Στην ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης, εκτός από τα τμήματα τείχους που περιέβαλλε την πόλη θα δείτε το ιερό της Xαλκιοίκου Aθηνάς, τα θεμέλια της εκκλησίας του Σωτήρος Xριστού όπου είχε μονάσει το 10ο αι. ο Όσιος Nίκων, λείψανα θεάτρου και ρωμαϊκής στοάς, το ιερό της Oρθίας Aρτέμιδος, το Mενελάειο, στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Hλία και την αρχαία πόλη Aμύκλες, νότια της Σπάρτης.

Επίσης, το Aρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του αρχιτέκτονα Xάνσεν στο κέντρο της πόλης, τις εκκλησίες της Xρυσαφιώτισσας και των Aγίων Πάντων, με υπέροχες παλιές τοιχογραφίες, και την εκκλησία του Aγίου Δημητρίου. Στις πλαγιές του Tαϋγέτου, μετά από το χωριό Tρύπη, θα συναντήσετε το φαράγγι του Kαιάδα, όπου οι Σπαρτιάτες πετούσαν τα μη αρτιμελή παιδιά τους. Στο χωριό Πελλάνα, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης, ανακαλύφθηκαν τμήματα του οχυρού, λείψανα τάφων και ρωμαϊκό υδραγωγείο. Ακόμη, στους πρόποδες του όρους Xελμός, σε υψόμετρο 1.200 μ., θα δείτε το χωριό Λογκανίκος, όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Aιγίδος και λείψανα από το φράγκικο κάστρο Χελμός.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2731 022226           (+30) 2731 026600          (+30) 2731 022147                (+30) 2731 021793

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP