Σκάλα

Σκάλα

Mεσογειακή κωμόπολη, χτισμένη σε εύφορη περιοχή, 44 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Κοντινότερες παραλίες με πεντακάθαρα νερά είναι η Τρίνισα και η Κυανή Ακτή.

Η ίδρυση της Σκάλας ανάγεται στους χρόνους της Ενετικής κατοχής των παραλίων της Λακωνικής κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας στην λοιπή Ελλάδα. Δεν έχει αποδειχθεί αν ήταν κατά την πρώτη ή κατά την δεύτερη περίοδο της Ενετοκρατίας. Πιθανότερο μάλλον κατά την πρώτη. 'Ελαβε και εξακολουθεί να έχει την ονομασία Σκάλα (=λιμάνι, όρμος στάθμευσης πλοίων).

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Σωτήρα και τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης ανεξακρίβωτης ταυτότητας, τα δύο ποτάμια του κάμπου, τον ιστορικό Ευρώτα και τον πολύτιμο για τις γεωργικές καλλιέγιες της περιοχής Βασιλοπόταμο. Επίσης, το μνημείο του Παλαιομονάστηρου.

Στα νότια 6 χλμ. από τη Σκάλα εκτείνεται η μεγαλύτερη παραλία της Λακωνίας, η Τρίνισα. Η ίδια, καθώς και η κοντινή παραλία Κυανή Ακτή, φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά τους.

Η οικονομία της Σκάλας και της ευρύτερης περιοχής βασίζεται κυρίως στην γεωργία. Καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή με κύριο εκπρόσωπο τους την ποικιλία πορτοκαλιών Βαλέντσια. Ο Δήμος Σκάλας είναι η κύρια πηγή παραγωγής πορτοκαλιών Βαλέντσια στην Ελλάδα, κηπευτικά θερμοκηπίου και υπαίθρια, ελιές (λαδολιές και βρώσιμες) και κρασί.

Στις 25 - 26 Ιουλίου πραγματοποιείται γιορτή Αγίας Παρασκευής πολιούχου του χωριού.

Επιπλέον, η Σκάλα μπορεί να γίνει ορμητήριο για τις εκδρομές σας για τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής όπως ο Mυστρά, το Σπήλαιο του Δυρού και η Mονεμβασιά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2731 022226           (+30) 2731 026600          (+30) 2731 022147                (+30) 2731 021793

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP