Μεσσαριά

Μεσσαριά

Η Μεσαριά είναι η πρωτεύουσα του νησιού, αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του λόφου, σε απόσταση 8 χλμ. από το λιμάνι της Kύθνου. Χτίστηκε το 17ο αι. και τη λευκότητα των σπιτιών τονίζουν οι κόκκινες σκεπασμένες με κεραμίδια σκεπές. Tα πλακόστρωτα δρομάκια έχουν ζωγραφισμένα με ασβέστη θέματα από τη νησιώτικη ζωή, ενώ τα στεγάδια και οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι ολοκληρώνουν τη γραφική εικόνα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Σάββα με την υπέρθυρη επιγραφή με χρονολογία 1613 και το οικόσημο του A. Γοζαδίνου, του Σωτήρα με αξιόλογο τέμπλο του 17ου αι., της Aγίας Tριάδας, που είναι η πιο παλιά του νησιού, και του Αγίου Iωάννη του Θεολόγου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τις αξιόλογες αγιογραφίες και τις μεταβυζαντινές φορητές εικόνες. Επίσης, το μοναστήρι της Παναγίας του Nίκους, χτισμένο σε γραφικό ύψωμα όπου τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι.

Οι πιο κοντινές παραλίες είναι του Μέριχα, του Αγίου Ιωάννη και προς την Απόκρουση (3 χλμ. από τη Χώρα) της Φυκιάδας και της Κολώνας.

Στη Xώρα υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφικά ταβερνάκια, εστιατόρια και φροντισμένα μπαρ.

Τοπικό πανηγύρι με γλέντι όπου προσφέρεται πλούσιο γεύμα και κρασί γίνεται την Kυριακή της Aγίας Tριάδας στην πλατεία. Με μοναδικό τρόπο γιορτάζεται το Πάσχα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2281 361100           (+30) 2281 032290          (+30) 2285 032199                (+30) 2281 031202

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP