Αβλέμωνας

Αβλέμωνας

Γραφικό τουριστικό χωριό, που βρίσκεται 26 χλμ. βορειοανατολικά της Χώρας. Όμορφο λιμάνι με ψαρόβαρκες, φοίνικες στον παραλιακά δρόμο, ψαροταβέρνες με ολόφρεσκο ψάρι, παραδοσιακά καφενεία, το ηλιακό ρολόι σε ένα παμπάλαιο κτίσμα, καμάρες όπου παλαιότερα έκρυβαν βάρκες και είδη αλιείας οι ντόπιοι ψαράδες και πάνω απ’ όλα ένα ειδυλλιακό τοπίο που αποπνέει ηρεμία. Στο λιμάνι του Αβλέμωνα ναυάγησε το 1802 το πλοίο “Μέντωρ” με το οποίο ο λόρδος Έλγιν μετέφερε γλυπτά του Παρθενώνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Αξίζει να επισκεφθείτε το βενετσιάνικο κάστρο, στην είσοδο του λιμανιού, όπου βρίσκεται ο σκαλισμένος λέοντας του Αγίου Μάρκου και στην Παλαιόπολη, 3 χλμ. έξω από το χωριό, τα ερείπια της αρχαίας πόλης Σκάνδεια, προμινωϊκά και ρωμαϊκά τείχη και τη θέση όπου βρισκόταν ο ναός της Αφροδίτης, από το οικοδομικό υλικό του οποίου Χτίστηκε το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά.

Μπροστά στον οικισμό δεν υπάρχει αμμουδιά, αλλά οι ντόπιοι έχουν διαμορφώσει τις βραχώδεις ακτές με σκαλοπάτια και εξέδρες και το κολύμπι είναι πολύ ευχάριστο εκεί. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η παραλία Καλαδί, η ωραιότερη παραλία του νησιού και της Παλαιόπολης, στην οποία μπορείτε να φτάσετε από το Καλαδί, κολυμπώντας μέσα από ένα δίαυλο-τρύπα στο βράχο.

Με βάρκα μπορείτε να πάτε στα όμορφα νησάκια Δραγονάρες, τα οποία αποτελούν ειδική περιοχή για την προστασία του αιγαιόγλαρου. Είναι απαραίτητο να φροντίσετε εγκαίρως για δωμάτιο, πολύ πριν από τον Ιούνιο.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP