Αρωνιάδικα

Αρωνιάδικα

Μικρός παραδοσιακός οικισμός στο βόρειο τμήμα των Κυθήρων και κοντά στο Ποταμό, το κεφαλοχώρι του νησιού. Τα Αρωνιάδικα οφείλουν την τουριστική τους ανάπτυξη σε αυτή τη γειτνίαση με τον Ποταμό.

Η αρχιτεκτονική του έχει έντονες επιρροές των δύο κυρίαρχων τάσεων που επικρατούν στο νησί, της βόρειας επηρεασμένης από την Πελοπόννησο με κεραμοσκεπές και της νότιας επηρεασμένης από την Κρήτη, με αποτέλεσμα ένα πολύ ενδιαφέρον αισθητικό ύφος.

Η παράδοση λέει, ότι ο συνοικισμός των Αρωνιαδίκων δημιουργήθηκε από κατοίκους της Παλιόχωρας που διασωθήκανε από την καταστροφή της Παλιόχωρας από τον Μπαρμπαρόσα το 1537.

Περπατήστε ανάμεσα στα σπίτια με τα στενά σοκάκια τους και θαυμάστε την αρχιτεκτονική τους. Προσέξτε τις καμινάδες και θα εκπλαγείτε με την ποικιλία στο σχήμα τους.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την μονή του Αγίου Θεοδώρου, πολιούχου τον νησιού και να απολαύσετε την φιλοξενία των μοναχών της και το κάστρο της Παλιόχωρας, όπου μπορείτε να δείτε τα ερείπια και τα τεράστια γκρεμά της περιοχής.

Δίπλα στα Αρωνιάδικα υπάρχουν οι μικροί οικισμοί Αλοϊζιάνικα, Καστρισιάνικα, Φριλιγκιάνικα, Πιτσινάδες και Βαμβακαράδικα. Τα Αρωνιάδικα και τα Καστρισιάνικα έχουν κηρυχθεί προστατευμένοι αρχιτεκτονικά οικισμοί.

Στην περιοχή λειτουργούν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, όμορφοι παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και καφέ, που παρέχουν ήσυχη διαμονή σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2736 031213           (+30) 2736 031206          (+30) 2736 033199                (+30) 2736 033203

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP