Αντικύθηρα

Αντικύθηρα

Ένας πραγματικός παράδεισος γαλήνης με παρθένες παραλίες, εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και υπέροχες διαδρομές. Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου, στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και τον Κίσσαμο Κρήτης και στα 24 ναυτικά μίλια και από τα δύο νησιά.

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι ο Ποταμός όπου ζουν οι περισσότεροι από τους περίπου 40 μόνιμους κατοίκους του, οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αμπελουργία και τη μελισσοκομία.

Οι περισσότεροι κάτοικοι, όπως δείχνουν τα ήθη τα έθιμα και η προφορά τους, είναι κρητικής καταγωγής και μάλιστα από τα Σφακιά. Το αρχαίο όνομα του νησιού ήταν Αίγιλα. Από τα νερά του ανελκύστηκε ο «Έφηβος των Αντικυθήρων», που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΑΘηνών.

Τα Αντικύθηρα είναι ό,τι πρέπει αν θέλεις να απολαύσεις ήσυχες στιγμές στη φύση και να γεμίσεις μπαταρίες μακριά από τα πλήθη και με χαμηλό budget.

Παρόλο που τα Αντικύθηρα είναι ένα ήσυχο νησί, προσφέρουν τη δυνατότητα για δραστηριότητες και εξερεύνηση, όπως πεζοπορία στον ιστορικό Φάρο της Απολυτάρας, με φόντο το άγριο φυσικό τοπίο και τη θάλασσα στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

Όσοι αγαπάτε την οικολογία, ιδανική δραστηριότητα είναι η παρατήρηση πουλιών, καθώς λόγω της τοποθεσίας του νησιού, πολλά είδη πτηνών σταματούν στα Αντικύθηρα για να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Αφρική ή την Ευρώπη. Μάλιστα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει εγκαταστήσει σταθμό παρακολούθησης του μεταναστευτικού ρεύματος των πουλιών – από τους σημαντικότερους της Μεσογείου– τα οποία μπορείς κι εσύ να παρατηρήσετε και να θαυμάσετε.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Κάστρο, μια οχυρωμένη πόλη της ελληνιστικής περιόδου, η οποία βρίσκεται πάνω από τον όρμο του Ξηροποτάμου.

Για να κολυμπήσετε θα χρειαστείτε πέντε λεπτά για να προσεγγίσετε με βάρκα την παραλία του Ξεροπόταμου ή μισή ώρα με τα πόδια.

Στα Αντικύθηρα θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα απολαύσετε ήρεμες διακοπές, μακριά από τον πολιτισμό.

Λόγω της στρατηγικής θέσης που κατέχει το νησί, στο παρελθόν είχε αποτελέσει άντρο πειρατών, οι οποίοι λυμαίνονταν την περιοχή. Μάλιστα ακόμα σώζεται και ένας από τους ελάχιστους νεώσοικους (επικλινής χώρος για τη φύλαξη πλοίων) που διατηρούνται ολόκληροι στον ελλαδικό χώρο κα ο οποίος είναι λαξευμένος ολόκληρος στο βράχο.

Το νησί είναι παγκοσμίως γνωστό για τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα πολύπλοκο αρχαίο όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων που βρέθηκε σε ναυάγιο κοντά στις ακτές. Αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχώς φέρνουν στο φως καινούργια αρχαία και βυζαντινά ευρήματα.

Στο νησί πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε το τυπικό παραδοσιακό πιάτο των Αντικυθήρων που είναι το νοστιμότατο αγριοκάτσικο.

Τα Αντικύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά με την ηπειρωτική Ελλάδα από το λιμάνι του Πειραιά με δρομολόγιο πλοίου εκτελείται μία φορά εβδομαδιαία και διαρκεί γύρω στις 9 ώρες, αλλά και από τα λιμάνια της Νεάπολης - δύο δρομολόγια την εβδομάδα και διάρκεια τέσσερις ώρες- και του Γυθείου στην Πελοπόννησο –ένα την εβδομάδα και διάρκεια πάνω από τέσσερις ώρες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 27360 33004           (+30) 27360 33767          (+30) 27360 33377                (+30) 27360 33325

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP