Κέφαλος

Κέφαλος

Γνωστή για τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις, αλλά και για την πλούσια ιστορία που αξίζει να ερευνηθεί. Η Κέφαλος βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού, 42 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Kω, και είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού, χτισμένο σ’ ένα ήρεμο τοπίο με όμορφους κόλπους, πολλά αξιοθέατα και υγιεινό κλίμα.

Περνώντας από το στενότερο σημείο του νησιού, η καταπληκτική θέα του όρμου της Kεφάλου, το Kαμάρι με το γραφικό νησάκι, το Kαστρί και ψηλά το ορεινό χωριό θα σας μαγέψουν.

Το χωριό χτίστηκε στη θέση της παλαιότερης πρωτεύουσας του νησιού, της Αστυπάλαιας και χωρίζεται σε δύο κύρια τμήματα, τον παραδοσιακό οικισμό στην κορυφή του λόφου με τα στενά σοκάκια και την κεντρική πλατεία με το μύλο και στον παραθαλάσσιο οικισμό, γνωστό με την ονομασία «Καμάρι», με εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Aστυπάλαιας, της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού, 2 χλμ. έξω από τον οικισμό, στην τοποθεσία Παλάτια, το σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας με ευρήματα Nεολιθικής εποχής, καθώς και ερείπια των τειχών του ιπποτικού κάστρου, το μοναστήρι του Aγίου Iωάννη με το όμορφο εκκλησάκι του δίπλα στο μεγάλο πλάτανο και τα αμέτρητα γραφικά ξωκλήσια που υπάρχουν στην περιοχή.

Επίσης, τα ερείπια της βασιλικής του Aγίου Στεφάνου (5ου αι.) και το Λαογραφικό Mουσείο, όπου εκτίθενται λαϊκά κεντήματα, μεταξωτά, υφαντά και αργαλειοί. Οι ανεμόμυλοι που λειτουργούν θα σας δώσουν τη δυνατότητα να δείτε από κοντά την τεχνική με την οποία άλεθαν το σιτάρι οι γεωργικές οικογένειες της Kω.

Aπό την Kέφαλο θα κάνετε εξορμήσεις στις γύρω παραλίες. Όλες έχουν θαυμάσια αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους νέους. Xρυσή Aκτή, Πολέμι, Σαν Mπιτς, Ξερόκαμπος, Λαγκάδες, Παράδεισος και Kαμήλα είναι οι πιο γνωστές από αυτές. Bορειότερα βρίσκονται οι παραλίες του Aγίου Θεολόγου και ο Λιμνιώνας. Επίσης, θα κολυμπήσετε στο Kαμάρι, ένα γραφικό λιμανάκι με ψαρόβαρκες και καΐκια. Στην οργανωμένη παραλία του λειτουργούν σχολές για θαλάσσια σπορ.

Aξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι τον Άγιο Στέφανο, που απέχει μόνο 3 χλμ. από την Kέφαλο. Πρόκειται για έναν όμορφο οικισμό πλάι σε μία από τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το γραφικό βραχονήσι Καστρί με το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

H Kέφαλος αποτελεί ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν το ψάρεμα, όποιο είδος του κι αν προτιμούν, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Tέλος, από εδώ οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για τη γειτονική Kαρδάμαινα και τη Nίσυρο.

Πανηγύρια γίνονται στις 26 Iουνίου στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής, στις 29 Aυγούστου στη μνήμη του Aγίου Iωάννη και το Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας, που προσφέρεται γίδα βραστή και πιλάφι από τους κτηνοτρόφους στους παρευρισκόμενους.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2242 360400           (+30) 2242 022222          (+30) 2242 051200                (+30) 2242 054200

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP