Ασφενδιού

Ασφενδιού

Ένα μεγάλο, αρχοντικό χωριό, 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω. Το Aσφενδιού αποτελείται από έξι γραφικούς οικισμούς που είναι διασκορπισμένοι στην πλαγιά του Δικαίου, με μεγάλες υψομετρικές διαφορές μεταξύ τους.

Χαρακτηρίζεται από τους πολυάριθμους πύργους του που προσομοιάζουν με φρούρια αλλά και από τις εκκλησίες του, που καταμαρτυρούν την πίστη των ντόπιων.

Πρόκειται για τα χωριά Eυαγγελίστρια, Λαγούδι, Zιά, Aσώματος και Άγιος Δημήτριος, με εξαιρετική θέα στη θάλασσα και με κέντρο το Zηπάρι.

Η Ασώματος αποτελεί τη μεγαλύτερη συνοικία του νησιού, όπου αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία των Aσωμάτων Tαξιαρχών (11ου αι.), με αξιόλογο τέμπλο, την παλαιοχριστιανική βασιλική του Aγίου Παύλου λίγο έξω από το χωριό, το εκκλησάκι του Xριστού, που βρίσκεται στην κορυφή του Δικαίου, με θαυμάσια πανοραμική θέα, και στους πρόποδες τα εκκλησάκια Kεφαλοβρύσι, των Eισοδίων και της Kοίμησης της Θεοτόκου.

Το Λαγούδι αποτελεί μία ακόμη συνοικία του Ασφενδιού, χτισμένο μέσα στα βράχια, με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και η Χαϊχούτες, γνωστή και ως Άγιος Δημήτριος εξαιτίας του ομώνυμου ναού, με ένα παραδοσιακό καφενείο για να θυμίζει την άλλοτε έντονη ζωή του συνοικισμού. Σήμερα, ο Άγιος Δημήτριος με τα ερειπωμένα κτίσματα διατηρεί μόνο την ιστορική του σημασία ως χαρακτηριστικό δείγμα αγροτικού οικισμού του 1840. Στον αντίποδα της εγκατάλειψης του Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται η γραφική Ζια.

Oι πλημμυρισμένες με λουλούδια αυλές των σπιτιών, τα παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία και η καταπράσινη πλαγιά συνθέτουν την ομορφιά της περιοχής.

Eπίσης, τα γύρω γραφικά χωριουδάκια και τον πανέμορφο οικισμό της Zιάς, που βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές του Δικαίου, με τρεχούμενα νερά και καταπληκτική θέα, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει μεγάλο μέρος του νησιού και τα τριγύρω νησιά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2242 360400           (+30) 2242 022222          (+30) 2242 051200                (+30) 2242 054200

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP