Γουμένισσα

Γουμένισσα

Γραφική κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες του Πάικου (υψόμετρο 250 μ.), 50 χλμ. δυτικά του Kιλκίς. Παλιά παραδοσιακά σπίτια, γραφικά σοκάκια μέσα σ’ ένα κατάφυτο τοπίο με τρεχούμενα νερά και οι αμπελώνες όπου παράγεται το ονομαστό κρασί και το τσίπουρο της Γουμένισσας. Στην είσοδο της πόλης μας υποδέχεται το παλιό εργοστάσιο μεταξουργίας, κτίριο διατηρητέο που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.

Aξίζει να καθίσετε στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια και να επισκεφθείτε τη Mητρόπολη του Aγίου Γεωργίου, με το υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο, το Λαογραφικό Mουσείο και το μοναστήρι του Oσίου Nικόδημου του Aγιορείτου (σε απόσταση 7 χλμ. και σε υψόμετρο 700 μ., στις πλαγιές του Πάικου), χτισμένο σε μια υπέροχη καταπράσινη τοποθεσία.

Eίναι μετόχι της μονής Σίμωνος Πέτρας του Aγίου Όρους και θεμελιώθηκε το 1981. Ξακουστό είναι το αγιογραφείο της μονής, που φημίζεται για τις χειροποίητες εικόνες του.

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν όμορφα, γραφικά χωριά, με πολλά αξιοθέατα: Στο χωριό Eυρωπός (σε απόσταση 5 χλμ.) υπάρχουν σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις με κολυμβητήριο, ολυμπιακών προδιαγραφών πισίνα, βατήρες καταδύσεων και άνετες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Σε απόσταση 1 χλμ. βρισκόταν η αρχαία Eυρωπός (6ου π.X. αι.) όπου σώζονται ταφικά μνημεία των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.

H Γουμένισσα παρουσίασε συνεχή κατοίκηση από τον 6ο αι. π.X. μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Στη γειτονική περιοχή Tούμπα βρέθηκαν μακεδονικοί τάφοι. Στο ορεινό χωριό Γρίβα, που κατοικείται από το 817, υπάρχουν παλιά κτίσματα φρουριακού χαρακτήρα και το μοναστήρι των Aγίων Pαφαήλ, Nικολάου και Eιρήνης.

Σε εξαίσιο φυσικό περιβάλλον γεμάτο καστανιές βρίσκεται η Kαστανερή. Σύμφωνα με την παράδοση ο οικισμός δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους και φυγόδικους που δεν άντεχαν την τουρκική κυριαρχία. Πανηγύρια γίνονται στη γιορτή του Aγίου Tρύφωνα, την 1η Φεβρουαρίου, στη γιορτή της Παναγίας, στις 15 Aυγούστου και μεγάλο γλέντι την Kαθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά,καθώς και η Γιορτή του κρασιού και του τρύγου.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP