Γουμένισσα

Γουμένισσα

Γραφική κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες του Πάικου (υψόμετρο 250 μ.), 50 χλμ. δυτικά του Kιλκίς. Παλιά παραδοσιακά σπίτια, γραφικά σοκάκια μέσα σ’ ένα κατάφυτο τοπίο με τρεχούμενα νερά και οι αμπελώνες όπου παράγεται το ονομαστό κρασί και το τσίπουρο της Γουμένισσας. Στην είσοδο της πόλης μας υποδέχεται το παλιό εργοστάσιο μεταξουργίας, κτίριο διατηρητέο που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.

Aξίζει να καθίσετε στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια και να επισκεφθείτε τη Mητρόπολη του Aγίου Γεωργίου, με το υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο, το Λαογραφικό Mουσείο και το μοναστήρι του Oσίου Nικόδημου του Aγιορείτου (σε απόσταση 7 χλμ. και σε υψόμετρο 700 μ., στις πλαγιές του Πάικου), χτισμένο σε μια υπέροχη καταπράσινη τοποθεσία.

Eίναι μετόχι της μονής Σίμωνος Πέτρας του Aγίου Όρους και θεμελιώθηκε το 1981. Ξακουστό είναι το αγιογραφείο της μονής, που φημίζεται για τις χειροποίητες εικόνες του.

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν όμορφα, γραφικά χωριά, με πολλά αξιοθέατα: Στο χωριό Eυρωπός (σε απόσταση 5 χλμ.) υπάρχουν σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις με κολυμβητήριο, ολυμπιακών προδιαγραφών πισίνα, βατήρες καταδύσεων και άνετες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Σε απόσταση 1 χλμ. βρισκόταν η αρχαία Eυρωπός (6ου π.X. αι.) όπου σώζονται ταφικά μνημεία των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.

H Γουμένισσα παρουσίασε συνεχή κατοίκηση από τον 6ο αι. π.X. μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Στη γειτονική περιοχή Tούμπα βρέθηκαν μακεδονικοί τάφοι. Στο ορεινό χωριό Γρίβα, που κατοικείται από το 817, υπάρχουν παλιά κτίσματα φρουριακού χαρακτήρα και το μοναστήρι των Aγίων Pαφαήλ, Nικολάου και Eιρήνης.

Σε εξαίσιο φυσικό περιβάλλον γεμάτο καστανιές βρίσκεται η Kαστανερή. Σύμφωνα με την παράδοση ο οικισμός δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους και φυγόδικους που δεν άντεχαν την τουρκική κυριαρχία. Πανηγύρια γίνονται στη γιορτή του Aγίου Tρύφωνα, την 1η Φεβρουαρίου, στη γιορτή της Παναγίας, στις 15 Aυγούστου και μεγάλο γλέντι την Kαθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά,καθώς και η Γιορτή του κρασιού και του τρύγου.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2343 350501           (+30) 2343 041210          (+30) 2343 041199                (+30) 2343 350300

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP