Δοϊράνη - Μουριές

Δοΐράνη - Μουριές

Η Λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αποτελεί κατάλοιπο της μεγαλύτερης άλλοτε, Παιονίας Λίμνης. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και ιαματικά, ιδανικά για ψάρεμα, κωπηλασία, σέρφινγκ και κολύμπι. Η Δοϊράνη έχει μια υπέροχη παραλιακή διαδρομή που εκτείνεται από τον ομώνυμο οικισμό μέχρι τα ‘Χίλια Δένδρα’, περιοχή που αποτελεί μνημείο της φύσης καθώς είναι γεμάτη από αιωνόβιες βελανιδιές.

Ο πληθυσμός που ζει γύρω από τη Λίμνη Δοϊράνη είναι περίπου 9.000 άτομα και ασχολείται κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία.

Ο υγρότοπος, με την πολυμορφία της βλάστησης και τον πλούτο της πανίδας, συνδυάζεται με τα στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής, για να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο λιμναίο τοπίο. Ο υγρότοπος της Δοϊράνης φιλοξενεί πολλά είδη της πανίδας. Στη λίμνη απαντούν παρυδάτια πουλιά, με ψηλά πόδια και μακριά ράμφη να τσαλαβουτούν στα ρηχά νερά της λίμνης, αναζητώντας τροφή όπως ο λευκοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς και ο σταχτοτσικνιάς.

Ο αργυροπελεκάνος, ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του πλανήτη, λαγγόνες, σφυριχτάρια, καπακλήδες, πρασινοκέφαλες πάπιες, ψαλίδες, σαρσέλες, γκισάρια και βουτηχτάρια, συμμετέχουν στη δημιουργία ενός πλούσιου οικοσυστήματος. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία των κορμοράνων που κολυμπούν στη λίμνη, φωλιάζουν στα δένδρα της περιοχής και πετούν σε σχηματισμούς, προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό και βουβόκυκνοι με πορτοκαλόχρωμα ράμφη, βουτούν το κεφάλι τους στα νερά της.

ΜΟΥΡΙΕΣ

Κοντά στη λίμνη Δοϊράνη υπάρχει το γραφικό χωριό Μουριές. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περιοχή μέσα σε ένα δάσος με βελανιδιές, το οποίο καταλήγει σε μια οργανωμένη πλαζ.

Στο Δάσος των Μουριών βρίσκουν καταφύγιο πολλά θηλαστικά, όπως νυφίτσες, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, λαγοί και λαγόγυροι. Ερπετά, όπως το νερόφιδο, αλλά και η βαλτοχελώνα, η πρασινόσαυρα και η βαλκανόσαυρα που είναι είδη προστατευόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φιλοξενούνται, επίσης, στη Δοϊράνη. Μαλάκια, έντομα και καρκινοειδή αποτελούν, επίσης έναν σημαντικό κρίκο της τροφικής αλυσίδας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2341 352101           (+30) 2341 077032          (+30) 2341 023578                (+30) 2341 029677

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP