Δοϊράνη - Μουριές

Δοΐράνη - Μουριές

Η Λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αποτελεί κατάλοιπο της μεγαλύτερης άλλοτε, Παιονίας Λίμνης. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και ιαματικά, ιδανικά για ψάρεμα, κωπηλασία, σέρφινγκ και κολύμπι. Η Δοϊράνη έχει μια υπέροχη παραλιακή διαδρομή που εκτείνεται από τον ομώνυμο οικισμό μέχρι τα ‘Χίλια Δένδρα’, περιοχή που αποτελεί μνημείο της φύσης καθώς είναι γεμάτη από αιωνόβιες βελανιδιές.

Ο πληθυσμός που ζει γύρω από τη Λίμνη Δοϊράνη είναι περίπου 9.000 άτομα και ασχολείται κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία.

Ο υγρότοπος, με την πολυμορφία της βλάστησης και τον πλούτο της πανίδας, συνδυάζεται με τα στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής, για να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο λιμναίο τοπίο. Ο υγρότοπος της Δοϊράνης φιλοξενεί πολλά είδη της πανίδας. Στη λίμνη απαντούν παρυδάτια πουλιά, με ψηλά πόδια και μακριά ράμφη να τσαλαβουτούν στα ρηχά νερά της λίμνης, αναζητώντας τροφή όπως ο λευκοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς και ο σταχτοτσικνιάς.

Ο αργυροπελεκάνος, ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του πλανήτη, λαγγόνες, σφυριχτάρια, καπακλήδες, πρασινοκέφαλες πάπιες, ψαλίδες, σαρσέλες, γκισάρια και βουτηχτάρια, συμμετέχουν στη δημιουργία ενός πλούσιου οικοσυστήματος. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία των κορμοράνων που κολυμπούν στη λίμνη, φωλιάζουν στα δένδρα της περιοχής και πετούν σε σχηματισμούς, προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό και βουβόκυκνοι με πορτοκαλόχρωμα ράμφη, βουτούν το κεφάλι τους στα νερά της.

ΜΟΥΡΙΕΣ

Κοντά στη λίμνη Δοϊράνη υπάρχει το γραφικό χωριό Μουριές. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περιοχή μέσα σε ένα δάσος με βελανιδιές, το οποίο καταλήγει σε μια οργανωμένη πλαζ.

Στο Δάσος των Μουριών βρίσκουν καταφύγιο πολλά θηλαστικά, όπως νυφίτσες, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, λαγοί και λαγόγυροι. Ερπετά, όπως το νερόφιδο, αλλά και η βαλτοχελώνα, η πρασινόσαυρα και η βαλκανόσαυρα που είναι είδη προστατευόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φιλοξενούνται, επίσης, στη Δοϊράνη. Μαλάκια, έντομα και καρκινοειδή αποτελούν, επίσης έναν σημαντικό κρίκο της τροφικής αλυσίδας.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP