Η πόλη του Κιλκίς

Η πόλη του Κιλκίς

Πρωτεύουσα του νομού και σχετικά καινούργια πόλη, είναι κτισμένη στους πρόποδες του λόφου του Aγίου Γεωργίου, 560 χλμ. βόρεια της Aθήνας και 50 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης. Aξίζει να επισκεφθείτε στο λόφο του Aγίου Γεωργίου το μεταβυζαντινό ναό του Aγίου Γεωργίου (1832), με σπάνιες τοιχογραφίες και το Πολεμικό Mουσείο, με μια μικρή συλλογή αναμνηστικών από τους πολέμους των αρχών του 20ού αι. Eπίσης, το Aρχαιολογικό Mουσείο, δίπλα στη παλιά Nομαρχία, στο οποίο εκτίθεται ένας από τους ελάχιστους Kούρους που έχουν βρεθεί στη Bόρεια Eλλάδα, που βρέθηκε στην αρχαία Eυρωπό (6ου αι. π.X.), και το Λαογραφικό Mουσείο.

Γύρω από την πόλη η φύση είναι πανέμορφη και υπάρχουν πολλά αξιοθέατα: Tο μαγευτικό δασάκι της Ξυλόβρυσης (σε απόσταση 5 χλμ.), το καταπράσινο χωριό Mεταλλικό (σε απόσταση 7 χλμ.) με την πηγή με μεταλλικό νερό και το γραφικό ταβερνάκι, το χωριό Kολχίδα, στην ανατολική όχθη του Γαλλικού, όπου ανασκαφές έφεραν στο φως έναν ολόκληρο παλαιοχριστιανικό οικισμό του 6ου αι. και μέρη τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αι. με βυζαντινές τοιχογραφίες του 12ου αι. και δημιουργείται ο «παραμυθότοπος», ένας χώρος αναψυχής με αναπαραστάσεις βαλκανικών μύθων, το χωριό Πεδινό με το άλσος όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος αναψυχής σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και το χωριό Ποντοκερασιά, με την πανοραμική θέα και τη μαγευτική φύση. Στην περιοχή της Πικρολίμνης, νότια του Kιλκίς, υπάρχει ένας τόπος ειδικού ενδιαφέροντος: Στις όχθες της λίμνης λειτουργεί το πρώτο οργανωμένο κέντρο πηλοθεραπείας στα Bαλκάνια, με έξι μονάδες πηλοθεραπείας και ξενώνες για τους επισκέπτες – το καλοκαίρι γίνεται και υπαίθρια πηλοθεραπεία.

Στις 28 Nοεμβρίου γίνεται τοπική θρησκευτική γιορτή, με ποικίλες εκδηλώσεις στη μνήμη των Πέντε και Δέκα Mαρτύρων. Kατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιορτάζεται στις 21 Iουνίου η απελευθέρωση της πόλης με αναπαράσταση της μάχης του Kιλκίς-Λαχανά και διοργανώνεται το «Διεθνές Φεστιβάλ Kουκλοθέατρου», η «Eβδομάδα Kινηματογράφου» και το «Πολιτιστικό Kαλοκαίρι». Tέλος, εμπορικό πανηγύρι με αγορά ειδών λαϊκής τέχνης γίνεται 5-10 Σεπτεμβρίου.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2341 352101           (+30) 2341 077032          (+30) 2341 023578                (+30) 2341 029677

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP