Βλαχάτα

Βλαχάτα

Από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα χωριά, στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς. Τα Βλαχάτα είναι ένα γραφικό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του Αίνου, 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αργοστολίου.

Τα σπίτια στα Βλαχάτα είναι χτισμένα εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου που διασχίζει το χωριό και είναι όλα μετασεισμικά, καθώς οι σεισμοί του Αυγούστου του 1953 κατέστρεψαν το σύνολο σχεδόν του χωριού. Το μόνο κτήριο που έμεινε τότε όρθιο –και παραμένει ακόμα και σήμερα- είναι η εκκλησία των Βλαχάτων, η Αγία Μαρίνα.

Αξίζει να επισκεφθείτε την κεντρική εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα, και τα Σιμωτάτα όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας των Σισίων (13ου αι.).

Το όνομα είναι παραφθορά της λέξης Ασίζη και χρησιμοποιείται επειδή σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι χτίστηκε από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Μια εκδρομή στην περιοχή Ελείου, που είναι κατάφυτη από πορτοκαλιές και λεμονιές θα σας μείνει αξέχαστη, ιδιαίτερα την άνοιξη, που τα δέντρα είναι ανθισμένα και ευωδιάζουν.

Για κολύμπι θα πάτε στην υπέροχη τοξοειδή αμμουδιά των Λουρδάτων, που απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το Βλαχάτα.

Μη χάσετε το πανηγύρι που γίνεται στις 15 Αυγούστου στο μοναστήρι της Παναγίας της Φιδούς, στο χωριό Μαρκόπουλο. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα δεκάδες μικρά άκακα φίδια μ’ ένα σημάδι σε σχήμα σταυρού στο κεφάλι συγκεντρώνονται πάνω στην εικόνα της Παναγίας, τα οποία θεωρούνται ιερά και καλότυχα, αφού την περίοδο της Κατοχής και των σεισμών δεν εμφανίστηκαν.

Στα Βλαχάτα γίνεται πανηγύρι στις 17 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της μονής Σισίων, που μεταφέρεται στο χωριό και εκτίθεται σε προσκύνημα στον Άγιο Σπυρίδωνα, στο κάστρο, μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26710 22933           (+30) 26710 27820          (+30) 26710 23464                (+30) 26710 38000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP