Βλαχάτα

Βλαχάτα

Τα Βλαχάτα είναι ένα γραφικό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του Αίνου, 15 χλμ. νοτιοανατολικά του Αργοστολίου.

Αξίζει να επισκεφθείτε την κεντρική εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα, και τα Σιμωτάτα όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας των Σισίων (13ου αι.).

Το όνομα είναι παραφθορά της λέξης Ασίζη και χρησιμοποιείται επειδή σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι χτίστηκε από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Μια εκδρομή στην περιοχή Ελείου, που είναι κατάφυτη από πορτοκαλιές και λεμονιές θα σας μείνει αξέχαστη, ιδιαίτερα την άνοιξη, που τα δέντρα είναι ανθισμένα και ευωδιάζουν.

Για κολύμπι θα πάτε στην υπέροχη τοξοειδή αμμουδιά των Λουρδάτων, που απέχει μόλις 1 χλμ. από το Βλαχάτα.

Μη χάσετε το πανηγύρι που γίνεται στις 15 Αυγούστου στο μοναστήρι της Παναγίας της Φιδούς, στο χωριό Μαρκόπουλο. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα δεκάδες μικρά άκακα φίδια μ’ ένα σημάδι σε σχήμα σταυρού στο κεφάλι συγκεντρώνονται πάνω στην εικόνα της Παναγίας. Θεωρούνται ιερά και καλότυχα, αφού την περίοδο της Κατοχής και των σεισμών δεν εμφανίστηκαν.
Στα Βλαχάτα γίνεται πανηγύρι στις 17 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας. Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της μονής Σισίων, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στο χωριό και εκτίθεται σε προσκύνημα στον Άγιο Σπυρίδωνα, στο κάστρο, μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP