Σάμη

Σάμη

Εμπορικό κέντρο του νησιού, αλλά και σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Η Σάμη, 22 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αργοστολίου είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη στην ανατολική Κεφαλονιά, και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, καθώς από εδώ γίνεται η καθημερινή σύνδεση με την Πάτρα, τον Αστακό και την Ιθάκη.

Καταπράσινη φύση την περιβάλλει, ενώ ο Αίνος υψώνεται κυριαρχικός από πάνω της. Η Σάμη κατακλύζεται από έντονη βλάστηση, υπόγεια σπήλαια όμορφες λίμνες και αρχαιολογικούς χώρους που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Αμέτρητα σκάφη που κάνουν τον γύρο του Ιονίου επιλέγουν να δέσουν στο ήρεμο, σύγχρονο λιμάνι της Σάμης, ενώ στον παραλιακό δρόμο θα βρείτε πληθώρα από εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες πλημμυρίζουν από ντόπιους και επισκέπτες.

Αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία Σάμη, η οποία υπήρξε μια από τις τέσσερις σημαντικές πόλεις του νησιού -στα ομηρικά έπη η Κεφαλονιά εμφανίζεται με το όνομά της- και το ρωμαϊκό λουτρό που σώζεται στην περιοχή.

Περιηγηθείτε στο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης με τους πανέμορφους χρωματισμούς, εδώ όπου βρέθηκαν αρχαία σκεύη και ειδώλια και ο θρύλος τη συνδέει με τη νύμφη Μελισσάνη, που πνίγηκε στα νερά της όταν ο Πάνας αρνήθηκε τον έρωτά της.  Γνωρίστε το Σπήλαιο της Δρογκαράτης -ηλικίας 150 εκατ. χρόνων- με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αλλά και το σπήλαιο Ζερβάτη με σπάνια υδρόβια φυτά στις όχθες των δύο μικρών λιμνών που έχουν σχηματιστεί εκεί.

Επισκεφθείτε το μοναστήρι -5ου αιώνα= της Παναγίας των Αγριλίων, αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο, εκείόπου δίδασκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και τους Αγίους Φανέντες, μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στους τοπικούς αγίους.

Στο όμορφο χωριό Καραβόμυλος βρίσκεται και η πηγή του Καραβόμυλου όπου καταλήγει ένα μέρος από τα θαλασσινά νερά που πέφτουν στις καταβόθρες του Αργοστολίου. Το νερό εκβάλλει στη Σάμη υφάλμυρο, αφού στη διαδρομή συναντά γλυκό νερό. Η διαδρομή των νερών έγινε ξεκάθαρη όταν επιστήμονες χρωμάτισαν τα νερά στις καταβόθρες και παρακολούθησαν μερικές εβδομάδες μετά να εμφανίζονται τα χρωματισμένα νερά στον Καραβόμυλο, το Φρείδι και την Αγία Ευφημία .

Στα Πουλάτα, επισκεφθείτε το σπήλαιο Αγγαλάκι με τις 14 μικρότερες σπηλιές γύρω του και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, βυζαντινή μπαρόκ, η μοναδική αυτού του ρυθμού στην Κεφαλονιά.

Τέλος, οι παραλίες της Σάμης είναι από τις πιο όμορφες του νησιού, όπως η Αντίσαμος, γνωστή σε όλο τον κόσμο από την ταινία του Χόλυγουντ «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι», αλλά και η απομονωμένη Κουτσουπιά, όπου για να φτάσετε θα χρειαστεί να διανύσετε με τα πόδια μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της Κεφαλονιάς. Θα κολυμπήσετε στην αμμουδιά της Σάμης, όπου υπάρχει εξοπλισμός για θαλάσσια σπορ. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26710 22933           (+30) 26710 27820          (+30) 26710 23464                (+30) 26710 38000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP