Ληξούρι

Ληξούρι

To «Πίκολο Παρίσι» του Ιόνιου Πελάγους πολιορκημένο από γαλαζοπράσινα νερά και φυσικές ομορφιές. Το Ληξούρι είναι αρχοντική, γοητευτική και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς, παραλιακά χτισμένη απέναντι από το Αργοστόλι, στην επαρχία της Παλλικής έχει περισσότερους από 3.750 μόνιμους κατοίκους.

Οι σεισμοί του 1953 κατέστρεψαν το Ληξούρι ολοσχερώς και κατασκευάστηκε από την αρχή βάση σύγχρονου ρυμοτομικού σχεδίου, γεγονός που την κάνει σήμερα από τις πιο όμορφες επαρχιακές πόλεις της χώρας.

Την ονομασία «Πίκολο Παρίσι», «μικρό Παρίσι» όπως το αποκαλούν οι κάτοικοί του, την πήρε λόγω ορμητικού χειμάρρου, που χωρίζει την πόλη στα δυο και μικρά γεφυράκια ενώνουν την μια μεριά με την άλλη.

Αρχικά, η περιοχή ονομαζόταν Πάλη, από τον Πηλέα, γιο του Κέφαλου, μυθικού βασιλιά της Κεφαλλονιάς, ενώ η σημερινή ονομασία “Ληξούρι” προέρχεται από την λέξη “λήξη”, πιο συγκεκριμένα την λήξη του ποταμού, που αποτέλεσε το μέρος όπου δημιουργήθηκε η πόλη.

Το Ληξούρι είναι η πατρίδα του σατιρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου, ενώ διαθέτει ιστορία στον τομέα της μουσικής, αφού περιλαμβάνει την Φιλαρμονική του, η οποία είναι η δεύτερη πιο παλιά από αυτήν της Κέρκυρας στην Ελλάδα.

Στο νησί της Κεφαλονιάς πάντα θα υπάρχει διαμάχη μεταξύ Ληξουρίου και Αργοστολίου, όταν γινόταν η μεταφορά της πρωτεύουσας στο Αργοστόλι, το 16ο αιώνα, το Ληξούρι διεκδίκησε τον τίτλο αλλά δεν του δόθηκε. Μάλιστα, διοικητικές υπηρεσίες, εμπόριο, ναυτιλία αλλά και πλούσια πνευματική ζωή έδωσαν στο Ληξούρι αίγλη τέτοια που να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Αργοστολίου και να οδηγήσει σε διαμάχη και πολλές φορές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πόλεων.

Έχει πλούσια ιστορία αφού η αρχαία πόλη Πάλη, που ανήκε στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της κεφαλληνιακής τετράπολης.

Το Ληξούρι είναι χτισμένο πάνω στα θεμέλια της αρχαίας πόλης Πάλης, το Ληξούρι διεκδικεί τον τίτλο της πνευματικής και καλλιτεχνικής πρωτεύουσας του νησιού, αφού φιλοξενεί κάποια από τα πιο αξιόλογα πνευματικά κέντρα.

Θα γνωρίσετε ένα από τα λίγα κτίρια που διασώθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, το αρχοντικό των Τυπάλδων-Ιακωβάτων το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι η αρχαία πόλη Πάλη, η οποία ήταν πιθανότατα κορινθιακή αποικία, η εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου - του προστάτη της πόλης - και το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου. Το άγαλμα έχει την πλάτη του γυρισμένη στο Αργοστόλι, δίνοντας μια χιουμοριστική νότα στην παλιά έχθρα μεταξύ των δύο πόλεων.

Απολαύστε τη βόλτα σας στην παραλία της πόλης, στην κεντρική πλατεία και σε άλλες όμορφα διακοσμημένες, στους καλοφτιαγμένους δρόμους και στα μικρά δρομάκια της. Θα αντικρύσετε τα όμορφα και σπίτια με κήπους γεμάτους από λουλούδια.

Πολύ κοντά βρίσκεται η Μονή Κηπουραίων και ο υγροβιότοπος Λιβάδι, όπου καταλήγουν περισσότερα από 100 ρυάκια. Όσο για παραλίες, με βάση το Ληξούρι, θα πάτε εύκολα στους Πετανούς, που πολλοί τους συγκρίνουν με τον Μύρτο, στο κόκκινο Ξι, στην Πλατιά Άμμο, στην Κουνόπετρα και πολλές άλλες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26710 22933           (+30) 26710 27820          (+30) 26710 94376                (+30) 26710 38000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP