Φισκάρδο

Φισκάρδο

Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε ένα μικρό γραφικό όρμο, 50 χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου. Το Φισκάρδο είναι το μόνο ανέπαφο σημείο της Κεφαλονιάς μετά το σεισμό του 1953.

Το λιμανάκι με τα ψαροκάικα, τα διώροφα σπιτάκια, με κατακόκκινες σκεπές και στενά μπαλκόνια δείγμα κεφαλλονίτικης αρχιτεκτονικής, τα στενά δρομάκια βαμμένα σε διάφορα έντονα χρώματα με τους ολάνθιστους κήπους και το γαλάζιο της θάλασσας το μετέτρεψαν σε σημαντικό τουριστικό κέντρο του νησιού. Τα περισσότερα από τα σπίτια στο Φισκάρδο χτίστηκαν κατά τον 18ο αιώνα και διατηρούν ως σήμερα τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της εποχής.

Θα δείτε μικρά καλόγουστα μαγαζάκια, εστιατόρια και καφέ για κάθε γούστο, που συνθέτουν την ταυτότητα του Φισκάρδου με τους 189 μόλις μόνιμους κατοίκους.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αι., στην περιοχή Χτούρια, τους αρχαίους πέτρινους λουτήρες (λαξευμένη κοιλότητα στο βράχο, που την ονομάζουν θρόνο της βασίλισσας Φισκάρδας), τις σπηλιές με αρχαιολογικά ευρήματα και τα κυκλώπεια τείχη στο Σπηλιόβουνο, την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου με βυζαντινά κειμήλια και εικόνες και την εκκλησία της Παναγίας της Πλατυτέρας (17ου αι.), ιστορικής σημασίας.

Ως τόπος καταγωγής του ποιητή Νίκου Καββαδία, θα συναντήσετε το πατρικό του σπίτι που διασώζεται μέχρι σήμερα.

Το Φισκάρδο πήρε το όνομα του από τον Νορμανδό Σταυροφόρο Ροβέρτο Γυισκάρδο που το κατέλαβε το 1085 και έκτοτε δεν μπόρεσε να το αφήσει ποτέ.

Το λιμάνι του συνδέει την Κεφαλονιά με την Ιθάκη και την Λευκάδα, με συχνά δρομολόγια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Έμπλισι, Φώκη, Αντρέα Λιμάνι, αλλά και στην Αγία Ιερουσαλήμ, ενώ στον δρόμο προς την Άσσο, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον Μύρτο.

Το Φισκάρδο είναι κέντρο προστασίας της μεσογειακής φώκιας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26710 22933           (+30) 26710 27820          (+30) 26710 23464                (+30) 26710 38000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP