Αργοστόλι

Αργοστόλι

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού. Είναι μια ζωντανή, σύγχρονη πόλη με καλή ρυμοτομία. Καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από το σεισμό του 1953 και τα κτίρια ξαναχτίστηκαν, αλλά στα περισσότερα απ’ αυτά διατηρήθηκε η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η καρδιά της πόλης είναι το Λιθόστρωτο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα τουριστικά καταστήματα και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα απ’ όπου ξεκινά κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου η λιτανεία για τους σεισμούς του 1953 με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου.

Το Αργοστόλι σχεδόν αγγίζει τη μικρή χερσόνησο Φανάρι όπου βρίσκεται ο κυκλικός φάρος των Αγίων Θεοδώρων, από εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Κεφαλονιάς. Η αγγλικής κατασκευής γέφυρα του Δράπανου (1813), με καμάρες, επέζησε του σεισμού και ενώνει την πόλη με την απέναντι ακτή. Στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κράνη. Στο μυχό υπάρχουν τα λείψανα δωρικού ναού, αφιερωμένου στη Δήμητρα.

8 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης βρίσκεται το χωριό Περατάτα με το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα της Μηλαπιδιάς όπου λειτουργεί από το 1988 Εκκλησιαστικό μουσείο, εκεί φυλάσσεται το δεξί πόδι του Αγίου. Η εκκλησία του χρονολογείται από το 13ο αι. και αρχικά ήταν αφιερωμένη στην Παναγία της Μηλαπιδιάς. Επισκεφθείτε επίσης το χωριό Βαλσαμάτα, στο οροπέδιο του Ομαλού. Εκεί βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεράσιμου, προστάτη του νησιού, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμά του. Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, που γίνεται λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου, συγκεντρώνονται για προσκύνημα χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα.

Μία ακόμη θαυμάσια διαδρομή είναι προς την παραλία της Αγίας Κυριακής. Περνώντας από το χωριό Αγκώνα, επισκεφθείτε το εργαστήρι του διάσημου ζωγράφου Λιβαδά Ράζου. Θα κολυμπήσετε στην παραλία του ΕΟΤ, στον Πλατύ όπου υπάρχει εξοπλισμός για θαλάσσια σπορ και το Μακρύ Γιαλό, που τον προτιμούν όσοι θέλουν ηρεμία, στα Γραδάκια και τις Καμαρούλες, όλες με ψιλή άμμο.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP