Αργοστόλι

Αργοστόλι

Πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλλονιάς. Το Αργοστόλι είναι μια ζωντανή  και σύγχρονη πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά με καλή ρυμοτομία. Αν και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από το σεισμό του 1953 και τα κτίριά της ξαναχτίστηκαν, στα περισσότερα απ’ αυτά διατηρήθηκε η παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Το Αργοστόλι είναι μια έντονη και δραστήρια πόλη, με μαγαζιά για κάθε γούστο, καφέ για χαλάρωση, μπαράκια, εστιατόρια και ότι άλλο ζητήσετε.

Η καρδιά της πόλης είναι το Λιθόστρωτο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα τουριστικά καταστήματα και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα απ’ όπου ξεκινά κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου η λιτανεία για τους σεισμούς του 1953 με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου.

Αξίζει να περπατήσετε κατά μήκος της παραλιακής οδού Αντώνη Τρίτση, η οποία είναι στρωμένη με βότσαλα που δημιουργούν υπέροχα σχέδια. Πρόκειται για ένα περίπατο που θα απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επίσης, προσφέρετε και για βραδινό περίπατο, ειδικά τις νύχτες με φεγγάρι. Ο κόλπος του Αργοστολίου που το περιβάλει είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του κόσμου.

Δείτε την αρχαία πόλη Κράνη με τα Κυκλώπεια Τείχη, περπατήστε στο Λιθόστρωτο, όπου αν είστε τυχεροί ίσως συναντήσετε την τοπική φιλαρμονική ορχήστρα να παίζει παραδοσιακά επτανήσια τραγούδια και ολοκληρώστε τη βόλτα σας διαβαίνοντας κατά μήκος την προκυμαία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη με μια σπάνια συλλογή από βιβλία και χειρόγραφα που λειτουργεί και ως λαογραφικό μουσείο.

Το Αργοστόλι σχεδόν αγγίζει τη μικρή χερσόνησο Φανάρι όπου βρίσκεται ο κυκλικός φάρος των Αγίων Θεοδώρων, από εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Κεφαλονιάς. Η αγγλικής κατασκευής γέφυρα του Δράπανου (1813), με καμάρες, επέζησε του σεισμού και ενώνει την πόλη με την απέναντι ακτή. Στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κράνη. Στο μυχό υπάρχουν τα λείψανα δωρικού ναού, αφιερωμένου στη Δήμητρα.

Οκτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης βρίσκεται το χωριό Περατάτα με το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα της Μηλαπιδιάς όπου λειτουργεί από το 1988 Εκκλησιαστικό μουσείο, εκεί φυλάσσεται το δεξί πόδι του Αγίου. Η εκκλησία του χρονολογείται από το 13ο αι. και αρχικά ήταν αφιερωμένη στην Παναγία της Μηλαπιδιάς. Επισκεφθείτε επίσης το χωριό Βαλσαμάτα, στο οροπέδιο του Ομαλού. Εκεί βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεράσιμου, προστάτη του νησιού, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμά του. Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, που γίνεται λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου, συγκεντρώνονται για προσκύνημα χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα.

Μία ακόμη θαυμάσια διαδρομή είναι προς την παραλία της Αγίας Κυριακής. Περνώντας από το χωριό Αγκώνα, επισκεφθείτε το εργαστήρι του διάσημου ζωγράφου Λιβαδά Ράζου. Θα κολυμπήσετε στην παραλία του ΕΟΤ, στον Πλατύ όπου υπάρχει εξοπλισμός για θαλάσσια σπορ και το Μακρύ Γιαλό, που τον προτιμούν όσοι θέλουν ηρεμία, στα Γραδάκια και τις Καμαρούλες, όλες με ψιλή άμμο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26713 60161           (+30) 26710 27820          (+30) 21074 64314               (+30) 26710 38000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP