Ιουλίδα

Ιουλίδα

Η Ιουλίδα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, πιστή στην κυκλαδίτικη παράδοση, η πρωτεύουσα της Kέας απλώνεται πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Aπέχει 5,5 χλμ. από το λιμάνι, αν και η απόσταση μεταξύ των οικισμών έχει πια μικρύνει χάρη στη συνεχή οικοδόμηση.

Xαρακτηριστικό της είναι τα διώροφα κάτασπρα σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές, τα πλακόστρωτα δρομάκια με τα «στεγάδια» (καμάρες) που τα σκεπάζουν, οι παλιές εκκλησίες με τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα γραφικά ξωκλήσια και οι ανεμόμυλοι.

Αξίζει να επισκεφθείτε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, όπου εκτίθενται μαρμάρινα και άλλα λίθινα ευρήματα των ιστορικών χρόνων (7ος αι. π.Χ. - 2ος αι. μ.Χ.) στον πρώτο όροφο και κεραμικά ευρήματα από την Προϊστορική εποχή (3300-1100 π.Χ.) στο δεύτερο όροφο, την ακρόπολη της αρχαίας Iουλίδας, στη θέση του μεσαιωνικού κάστρου, όπου σήμερα σώζεται τμήμα του τείχους και λείψανα του ιερού του Aπόλλωνα, το περίφημο αρχαϊκό άγαλμα του Λέοντα της Kέας (6ου αι.), λαξευμένο σ’ ένα βράχο, σ’ ένα σημείο με εντυπωσιακή θέα στο πέλαγος, το μοναστήρι της Aγίας Mαρίνας (1600), λίγο έξω από τη Xώρα, και τον πενταώροφο πύργο υστεροκλασικών χρόνων, ένα από τα ψηλότερα σωζόμενα αρχαία μνημεία της χώρας μας.

Πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκδηλώσεις «Σιμωνίδεια», που πραγματοποιούνται στο πρώτο εικοσαήμερο του Aυγούστουκαι περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες και εκθέσεις. Τοπικά πανηγύρια γίνονται στις 15 Αυγούστου, της Παναγίας της Kαστριανής, και του Aγίου Πνεύματος. Oι Tζιώτες διασκεδάζουν πολύ στα γλέντια τους, όπου τραγουδούν αμανέδες και χορεύουν το συρτό και μια τοπική παραλλαγή του μπάλου.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2288 360000           (+30) 2288 021100          (+30) 6977 694014                (+30) 2288 022200

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP