Βογατσικό

Βογατσικό

Το Βογατσικό είναι ιστορικό χωριό του Νομού Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί έδρα του Δήμου Ίωνος Δραγούμη. Βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού, στα σύνορα με το Νομό Κοζάνης και σε υψόμετρο 777 μ. Εκκλησιαστικά, υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 είναι 708 κάτοικοι.

Το Βογατσικό βρίσκεται σε φυσική οχυρή θέση, καθώς περιβάλλεται από βουνά από όλες τις πλευρές ενώ Ν-ΝΔ ρέει ο Ποταμός Αλιάκμωνας. Οι πλαγιές των παρακείμενων βουνών και γενικά η περιοχή παλαιότερα, ήταν καλυμμένες από πυκνά δάση γεγονός που προστάτευε ακόμη περισσότερο το χωριό. Σήμερα, ακριβώς έξω από τα όρια του χωριού, περνάει ο υπερσύγχρονος Κάθετος Οδικός Άξονας που ενώνει την Εγνατία Οδό με την Κρυσταλοπηγή.

Για την προέλευση του ονόματος "Βογατσικό" υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι είναι η εξελληνισμένη εκδοχή του Τούρκικου "Μπογάζ Κιοϊ" το οποίο σήμαινε "Χωριό του Μπουγαζιού" καθώς το χωριό είναι χτισμένο σε "μπογάζι" δηλ. στο τέρμα στενής χαράδρας. Έτσι το "Μπογάζ Κιοϊ" έγινε "Μπογατσκο" και κατόπιν "Βογατσικό". Η άλλη εκδοχή, αναφέρει ότι το Βογατσικό πήρε το όνομά του από τα "Μπογάτσια" το οποίο ήταν ένα είδος ψωμιού το οποίο φτιαχνόταν σε εορταστικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Επίσης το Βογατσικό στα Τούρκικα, αναφερόταν και ως "Γεντί Κιοϊ" δλδ. "Επταχώρι" όνομα το οποίο έχει τις ρίζες του στην ιστορία του χωριού καθώς το Βογατσικό αποτελεί την συνένωση Επτά παλαιότερων οικισμών στην ευρύτερη περιοχή για τον φόβο των Τούρκων.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2467351300           (+30) 2467042211          (+30) 2467082464               (+30) 2467041090

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP