Κορησός

Κορησός

Δεκατρία χιλιόμετρα ανατολικά της Καστοριάς, στο δρόμο που οδηγεί στην Έδεσσα, βρίσκεται η Κορησός. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων στους πρόποδες του βουνού Γάβρος. Το χωριό γνώρισε μέρες μεγάλης ακμής, όπως φανερώνουν τα λιγοστά αρχοντικά που σώζονται σήμερα.

Με σημείο εκκίνησης την Κορησό επισκεπτόμαστε τη Μονή Αγίου Νικολάου και τη Μονή Αγίων Αναργύρων, που βρίσκονται στον Μελισσότοπο. Στην Μονή Αγίου Νικολάου (Τσιριλόβου) φιλοξενήθηκε το 1904 ο Παύλος Μελάς μαζί με άλλους μακεδονομάχους για να σωθούν από τους διώκτες τους.

Μετά το θάνατό του, το 1905, οι κομιτατζήδες έκαψαν το μοναστήρι. Στο δωμάτιο όπου έμεινε ο Παύλος Μελάς και γλίτωσε από την καταστροφή, ξεναγηθήκαμε από τις πάντα φιλόξενες μοναχές.

Ατού της Κορησού είναι η εύκολη πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου από το οποίο απέχει 18 χλμ. και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου από το οποίο απέχει 35 χλμ. Η κοντινή του απόσταση αποτελεί δέλεαρ για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Επίσης, ο ορεινός όγκος του Γράμμου με το θαυμάσιο αλπικό τοπίο και τα απέραντα δάση απέχει μόλις 32χλμ. από τον οικισμό, γεγονός που καθιστά την Κορησό ιδανικό τόπο διαμονής για κάθε φυσιολάτρη.

Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενώ χάρη στη γειτνίαση με την πρωτεύουσα του νομού οι ευκαιρίες για διασκέδαση δεν θα σας λείψουν

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:              Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2467351900           (+30) 2467042222                    (+30) 2467051203             (+30) 2467022199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP