Δισπηλιό

Δισπηλιό

Το Δισπηλιό αποτελεί την «Ιστορική Έδρα» του Δήμου Μακεδνών. Το παλιό του όνομα ήταν «Δουπιάκοι» και προερχόταν από τις δύο «ντούπκες» (σπηλιές), απ’ όπου προήλθε και το σημερινό του όνομα «Δισπηλιό».

Όπως έχει αποδειχθεί από τις συστηματικές ανασκαφικές εργασίες που από το 1992 διεξάγει ο ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Χουρμουζιάδης, στο χώρο του σημερινού Δισπηλιού, γύρω και πάνω από τη λίμνη, υπήρχε οργανωμένη ζωή από τα προϊστορικά χρόνια, η οποία αναπαριστάνεται στο Νεολιθικό Λιμναίο Οικισμό, έργο μοναδικό με μεγάλη επισκεψιμότητα. Η μελέτη των ευρημάτων του Λιμναίου Οικισμού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Δισπηλιό ήταν σταυροδρόμι, κόμβος και πέρασμα ανάμεσα στη νότια Ελλάδα, το Αιγαίο και το εσωτερικό της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Το Δισπηλιό, φυσικό πέρασμα που οδηγούσε από όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα προς τα νοτιοδυτικά Βαλκάνια, είχε ανέκαθεν στρατηγική θέση. Το μαρτυρεί το πέτρινο τείχος που περιέβαλε το οχυρό που υπήρχε στη νότια όχθη της λίμνης, στη βόρεια πλευρά του Δισπηλιού, στη θέση «Νησί», το οποίο χτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και του οποίου σημαντικό τμήμα σώζεται και σήμερα.

Το Δισπηλιό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ένας άσημος οικισμός ψαράδων. Το 1913, όταν απελευθερώθηκε η Μακεδονία, αριθμούσε 252 κατοίκους και υπαγόταν στην τότε κοινότητα Αμπελοκήπων.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το Δισπηλιό, παρουσιάζει μια αλματώδη ανάπτυξη, η οποία αποτυπώνεται και στην πληθυσμιακή αύξηση. Κατά την απογραφή του 2001 στο Δισπηλιό απογράφηκαν 1.186 άτομα, στην πραγματικότητα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ περισσότεροι.

Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζει και το σπήλαιο "Ντούχλος", στο οποίο η πρόσβαση γίνεται με σκαλοπάτια. Στη σπηλιά αυτή υπάρχει μια πολύ στενή διάβαση. Η παράδοση λέει ότι αν κάποιος είχε αμαρτίες και επιχειρούσε να περάσει τον έσφιγγαν οι πέτρες. Ακόμη η παράδοση λέει πώς αν άτεκνες γυναίκες περνούσαν απο'κει μετά αποκτούσαν παιδιά. Η σπηλιά "Ντούχλος" χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο απο τους κατοίκους του Δισπηλιού κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου και σώθηκαν απο την επέλαση των εχθρών.

Στο Δισπηλιό και κοντά στο χώρο του Λιμναίου Οικισμού βρίσκεται η εκκλησία της Ανάληψης. Την ημέρα της Ανάληψης η εκκλησία γιορτάζει και στον ευρύτερο χώρο γίνεται πανηγύρι με πλήθος επισκεπτών και προσκυνητών.Η εκκλησία της Ανάληψης

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP