Μενετές

Μενετές

Xωριό αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του βουνού, σε ύψος 350 μέτρων. Οι Μενετές είναι το μεγαλύτερο χωριό της Καρπάθου σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από την πόλη της Καρπάθου.

Kάποια από τα παλιά σπίτια του χωριού διατηρούνται ακόμη ανέπαφα, ενώ εντυπωσιακά είναι τα καινούργια νεοκλασικά που έχτισαν οι ομογενείς από την Aμερική, οι οποίοι δίνουν ζωή στο νησί κάθε καλοκαίρι.

Eίναι το χωριό της καθαριότητας και της ομορφιάς, καθώς μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι ταμπέλες με τα αναγραφόμενα χρηματικά πρόστιμα για όσους δεν διατηρούν καθαρό το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό του χωριού η μεγάλη εκκλησία της Παναγιάς, με το σκαλιστό, μοναδικό της ξύλινο τέμπλο, κτισμένη πάνω στον εντυπωσιακό Ιερό Βράχο. Από την αυλή της εκκλησίας βλέπεις μπροστά σου όλο το χωριό και από κεί ψηλά έχεις μοναδική θέα προς την πρωτεύουσα της Καρπάθου, τα Πηγάδια.

Λίγο έξω από το χωριό θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Άγιου Μάμμα, ένα εκκλησάκι με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1300. Στις Μενετές στεγάζεται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, με συλλογές από αρχαιολογικά ευρήματα, αγγεία, γεωργικά εργαλεία και γλυπτά. Στην κορυφή εντυπωσιακά στέκεται το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στους σκοτεινούς αιώνες των ξένων επιδρομών, οι Μενετές υπήρξαν προπύργιο αντίστασης εναντίον κάθε κατακτητή, οι δε κάτοικοί τους ήταν πάντα πρωτοπόροι στους απελευθερωτικούς αγώνες κι αποτέλεσαν σύμβολο πατριωτισμού κι ελευθεροφροσύνης.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2245 360128           (+30) 2245 022222          (+30) 2245 023199                (+30) 2245 022228

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP