Κυρά Παναγιά

Κυρά Παναγιά

Η πιο φωτογραφισμένη παραλία της Καρπάθου και πήρε το όνομά της από την εκκλησία που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Η Κυρά Παναγιά είναι μία από τις διασημότερες παραλίες του νησιού με υπέροχη αμμουδιά, ψιλή άμμο και βότσαλα, που δένει τις δύο άκρες της Κυράς Παναγιάς.

Από τη μία μεριά η μικρή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και από την άλλη ένας τεράστιος βράχος, κλείνουν σαν αγκαλιά τα μικρά παραδοσιακά σπιτάκια της περιοχής.

Bρίσκεται ακριβώς πάνω στο βράχο, όπου μπορείτε να πάτε με τα πόδια μέσα σε 10 μόνο λεπτά. Από εδώ θα νοιώσετε την απεραντοσύνη και ομορφιά της φύσης. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου στην «Απόδοση Κοιμήσεως Θεοτόκου».

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, μετά το «Ολοκαύτωμα της Κάσου» (1824), ο αγωνιστής Αντώνιος Κριεζής καθώς έπλεε με το καράβι του στην Κάρπαθο άραξε στον κόλπο της Κυρά Παναγιάς. Εκεί όμως γινόταν γάμος και η νύφη όπως ήταν στολισμένη με την παραδοσιακή φορεσιά έβγαλε τη διπλή σειρά με τα χρυσά φλουριά που φορούσε, την «κολαϊνα», μαζί με τα χρήματα που είχε μαζέψει το ζευγάρι ως δώρα και τα πρόσφεραν στον Κριεζή για τον Απελευθερωτικό Αγώνα.

Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο υπέρθυρο, το 1833 κάποιος ναυτικός που σώθηκε αφιέρωσε στην εκκλησία χρήματα και ο ναός επισκευάστηκε

Η Κυρά Παναγιά είναι μια ιδανική τοποθεσία για άνετες και χωρίς προβλήματα διακοπές και είναι στα πρώτα μέρη προτίμησης από αυτούς που επανειλημμένα έρχονται στην Κάρπαθο για διακοπές.

Αυτή η όμορφη παραλία βρίσκεται σε έναν όρμο μεταξύ δύο βουνών και έχει ένα λεπτό μίγμα άσπρης άμμου και χαλικιών πριν από τα κρυστάλλινα νερά της.

Είναι κοντά στην ξακουστή παραλία Απέλλα, 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα της Καρπάθου, τα Πηγάδια. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2245 360128           (+30) 2245 022222          (+30) 2245 023199                (+30) 2245 022228

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP