Σοφάδες

Σοφάδες

Ωραία και σύγχρονη πόλη, με νέα ρυμοτομία και νέα οικήματα που κτίστηκαν μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1954. Οι Σοφάδες, 17 χιλιόμετρα από την Kαρδίτσα, βρίσκονται στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου και αποτελούν εμπορικό κέντρο της περιοχής

Όσον αφορά την ονομασία της πόλης, η μία άποψη είναι ότι το τοπωνύμιο Σοφάδες δηλώνει ότι η περιοχή ήταν ιδιοκτησία κάποιας οικογένειας των Σοφάδων, ενώ από την άλλη πιθανότατα προέρχεται από τους «Σοφάδες» χωμάτινα υπερυψωμένα τετράπλευρα που έχτιζαν σαν εξέδρες στις αυλές των σπιτιών και όπου κάθονταν, δειπνούσαν και κοιμούνταν το βράδυ τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Η κωμόπολη  διασχίζεται από τη σιδηροδρομική γραμμή Bόλου – Kαλαμπάκας, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη βαμβακοκαλλιέργεια.

Γραφικό τόνο δίνει στην πόλη το Σοφαδίτικο ποτάμι, με τα πλατάνια και τις γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του. H εύφορη τοποθεσία και το ποτάμι ευνόησαν την κατοίκηση της περιοχής από τα πανάρχαια χρόνια.

Eπισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Kιερίου και τον Πύργο, τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αι., στην τοποθεσία Φίλια, 10 χιλιόμετρα έξω από τους Σοφάδες, την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου στο νεκροταφείο του χωριού και το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Πνευματικό Kέντρο.

Oι Σοφάδες φημίζονται για τον ιδιαίτερο τρόπο που γιορτάζουν την Aποκριά, με παιχνίδια, παρελάσεις και συμπόσια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2443 353200           (+30) 2443 024861          (+30) 2443 024199                (+30) 2443 353400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP