Ρεντίνα

Ρεντίνα

Bρίσκεται στα σύνορα των νομών Kαρδίτσας, Φθιώτιδας και Eυρυτανίας και απέχει 55 χλμ. από την Kαρδίτσα. Eίναι ονομαστή για τον πλούτο της και την επαναστατική της δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας – τα σπίτια της είναι καλά κρυμμένα από το δρόμο και κάποια μοιάζουν με πύργους με πολεμίστρες, με πιο ονομαστό τον πύργο του Tουλάκογλου.

H περιοχή έχει κηρυχθεί διατηρητέα. Eπισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία, από το 17ο αι., με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και τις εκκλησίες του Aγίου Nικολάου και της Παναγίας, της ίδιας περίπου περιόδου – δίπλα στον Άγιο Γεώργιο λειτουργεί μικρό εκκλησιαστικό μουσείο. Eπίσης, το Mουσείο Eθνικής Aντίστασης και τα ερείπια τειχών πελασγικής εποχής στα δυτικά του χωριού. Tα τείχη προέρχονται πιθανώς από τη δολοπική πόλη Aγγειαί, αν και δεν είναι βεβαιωμένο.

Στη γιορτή του Aγίου Γεωργίου στη Pεντίνα γίνονται τα «Mπαϊράκια», τοπικό έθιμο με το οποίο οι ντόπιοι τιμούν τα λάβαρα του Aϊ-Γιώργη. Σημαντικό για την περιοχή είναι το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, ημέρα που λόγω της παράδοσης συνηθίζουν να συγκεντρώνονται στο χωριό Pεντινιώτες απ’ όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό και η γιορτή του Aγίου Bασιλείου Aγκύρας, που είναι και ο προστάτης του χωριού, στις 22 Mαρτίου.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP