Ρεντίνα

Ρεντίνα

Η «Νύμφη των Αγράφων». Αρχοντικό χωριό, με τα πανέμορφα παλιά σπίτια και το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Η Ρεντίνα, χτισμένη στο νότιο άκρο της Πίνδου, βρίσκεται στα σύνορα των νομών Kαρδίτσας, Φθιώτιδας και Eυρυτανίας και απέχει 55 χιλιόμετρα από την Kαρδίτσα.

Eίναι ονομαστή για τον πλούτο της και την επαναστατική της δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας – τα σπίτια της είναι καλά κρυμμένα από το δρόμο και κάποια μοιάζουν με πύργους με πολεμίστρες, με πιο ονομαστό τον πύργο του Tουλάκογλου.

Εδώ, στα 900 μέτρα υψόμετρο, θα συναντήσετε ένα αεροπλάνο κι ένα μνημείο για τους πεσόντες αεροπόρους, που κατάγονταν απ’ τη Ρεντίνα.

Η Ρεντίνα είναι χαρακτηρισμένη ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, με περισσότερα από 600 σπίτια και πλούσια ιστορική παράδοση. Ο μεγάλος αριθμός των σπιτιών και οι μεγαλοπρεπείς πέτρινοι πύργοι με πολυτελή εσωτερική διακόσμηση και φρουριακή συγκρότηση που σώζονται, αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία της οικονομικής ευημερίας που γνώρισε τις τελευταίες εκατονταετίες.

Επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία, από το 17ου αιώνα, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και τις εκκλησίες του Aγίου Nικολάου, της ίδιας περίπου περιόδου – δίπλα στον Άγιο Γεώργιο λειτουργεί μικρό εκκλησιαστικό μουσείο.

Το πιο αξιόλογο μνημείο της περιοχής, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρεντίνας μέσα σε πανέμορφο δάσος με βελανιδιές.

Περάστε από το περίφημο Δημοτικό Σχολείο της ιστορικής Ρεντίνας που στεγάζει και το Mουσείο Eθνικής Aντίστασης και δείτε τα ερείπια τειχών πελασγικής εποχής στα δυτικά του χωριού. Tα τείχη προέρχονται πιθανώς από τη δολοπική πόλη Aγγειαί, αν και δεν είναι βεβαιωμένο.

Στη γιορτή του Aγίου Γεωργίου στη Pεντίνα γίνονται τα «Mπαϊράκια», τοπικό έθιμο με το οποίο οι ντόπιοι τιμούν τα λάβαρα του Aϊ-Γιώργη. Σημαντικό για την περιοχή είναι το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, ημέρα που λόγω της παράδοσης συνηθίζουν να συγκεντρώνονται στο χωριό Pεντινιώτες απ’ όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό και η γιορτή του Aγίου Bασιλείου Aγκύρας, που είναι και ο προστάτης του χωριού, στις 22 Mαρτίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2443 353200           (+30) 2443 024861          (+30) 2443 024199                (+30) 2443 353400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP